Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

El TC no admet a tràmit el recurs d’empara de la família Franco contra l’exhumació del dictador

ACN Madrid.-El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara de la família de Francisco Franco contra l’exhumació del dictador del Valle de los Caídos. En una […]

Avatar
Agències 17/10/2019

ACN Madrid.-El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit el recurs d’empara de la família de Francisco Franco contra l’exhumació del dictador del Valle de los Caídos. En una interlocutòria feta pública aquest dijous, la secció primera del TC afirma que la vulneració de drets fonamentals que van al·legar els Franco és “inexistent”. Els magistrats del constitucional han decidit per unanimitat inadmetre el recurs d’empara que van presentar fa una setmana els néts del dictador i consideren “innecessari” pronunciar-se sobre les mesures cautelaríssimes de suspensió del trasllat al cementiri del Pardo. El Tribunal Suprem ja havia avalat l’exhumació de Franco i el govern espanyol tenia via lliure per traslladar les restes encara que no s’hagués resolt aquest recurs, segons van apuntar fonts jurídiques.

De fet, el Consell de Ministres de la setmana passada va acordar exhumar Franco abans del 25 d’octubre i el Valle de los Caídos està tancat des de dissabte per preparar el trasllat de les restes. Els Franco van argumentar que la decisió del govern espanyol i la sentència del Suprem que avala l’exhumació vulneraven el principi d’igualtat, el dret a la intimitat personal i familiar, en connexió amb la llibertat religiosa, i el dret a la tutela judicial efectiva.El TC no admet a tràmit el recurs però argumenta el rebuig en una interlocutòria perquè l’assumpte “transcendeix del cas concret” i planteja “una qüestió jurídica de rellevant i general repercussió social” que té unes “conseqüències polítiques generals”.”No ens sembla ni injustificada, ni arbitrària, ni en suma contrària al principi general d’igualtat” la decisió d’exhumar Franco. “La significació històrica i política” de Franco “fa que qualsevol decisió que afecti el tractament i localització de les seves restes mortals transcendeixi el cas concret”, diu el TC. El tribunal tampoc aprecia lesió del dret a la intimitat en connexió amb la llibertat religiosa. D’una banda, el TC recorda que el dret a la intimitat es pot limitar per “un fi constitucionalment legítim” com seria “eliminar la divisió entre ciutadans i fomentar la cohesió i solidaritat”. En aquest sentit, creu que l’acord del Consell de Ministres respon a motivacions sobre els “principis democràtics” i no pretén atacar les conviccions religioses de la família. Per últim, pel que fa a la tutela judicial efectiva, el TC defensa que el Suprem va oferir una resposta que “resulta raonable i motivada, i de la qual es dedueix que els recurrents van ser els que van deixar transcórrer el termini de 15 dies sense designar el corresponent lloc d’inhumació alternatiu”.El Pardo: el destí de les restesEl TC defensa que la decisió del govern espanyol de traslladar les restes al panteó familiar del cementiri de Mingorrubio, a El Pardo, on està enterrada la dona de Franco, Carmen Polo, és “respectuosa amb les creences” religioses dels recurrents, ja que és un “cementiri de confessió catòlica”. La família havia demanat que, en cas de no poder impedir l’exhumació, se’l traslladés a la cripta de la catedral de l’Almudena, a ple centre de Madrid, on està enterrada la seva filla, Carmen Franco Polo. L’executiu ho va rebutjar per motius de seguretat i per la significació del dictador.