Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

El TC justifica haver tombat part del decret de lloguer social perquè “excedeix el marc permès” a aquest tipus de norma

ACN Madrid.-El Tribunal Constitucional justifica haver tombat setze preceptes del decret del lloguer social del Govern perquè “excedeixen el marc permès” a aquest tipus de norma. El TC considera que […]

Avatar
Agències 04/02/2021

ACN Madrid.-El Tribunal Constitucional justifica haver tombat setze preceptes del decret del lloguer social del Govern perquè “excedeixen el marc permès” a aquest tipus de norma. El TC considera que el decret establia “limitacions de màxima intensitat”, ja que “constrenyen estretament al propietari mitjançant ordres o deures normatius” que “es posen sota inspecció i vigilància de l’administració” i habilita a imposar “forçosament” al propietari el compliment “mitjançant requeriments i multes coercitives, per imposar sancions i per expropiar l’habitatge”. El TC, en una sentència feta pública íntegrament aquest divendres i de la qual ha estat ponent el magistrat Ricardo Enríquez Sancho, considera que això “no pot ser establert mitjançant decret-llei”.

“La majoria dels articles contra els quals es dirigeix aquest primer motiu regulen mesures coactives, no voluntàries, limitatives del dret de propietat”, diu el Constitucional sobre els preceptes que defineixen l’incompliment de la funció social de l’habitatge. La sentència diu que no poden considerar-se “simplement instrumentals per a la política d’habitatge”, ja que implica la possibilitat d’imposar mesures “coercitives”.Arriba a la mateixa conclusió pel que fa als preceptes que imposen als propietaris d’habitatges el seu lloguer forçós i conclou que són inconstitucionals. Tanmateix, el TC no veu inconstitucionalitat en altres parts del decret, com la que fa referència a la reserva d’habitatge protegit en sòl urbanitzable.