Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El TC declara que “pertorbar” una cerimònia religiosa no és llibertat d’expressió

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional ha resolt que la “pertorbació” d’una cerimònia religiosa no està emparada per la llibertat d’expressió. Així ho ha declarat en desestimar el recurs d’empara […]

Avatar
Agències 17/12/2020

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional ha resolt que la “pertorbació” d’una cerimònia religiosa no està emparada per la llibertat d’expressió. Així ho ha declarat en desestimar el recurs d’empara presentat per un activista proavortament condemnat per haver interromput una missa a Banyoles per fer una protesta el 2014. L’activista al·legava al seu recurs que se li estaven vulnerant el dret a la llibertat d’expressió, a la llibertat ideològica i a la llibertat de reunió, així com la vulneració del principi de legalitat penal durant el procés en què va ser condemnat per un delicte contra els sentiments religiosos. La decisió s’ha pres per majoria amb tres vots particulars.

El TC recull a la seva sentència que el Tribunal Europeu de Drets Humans considera que “la celebració d’una missa catòlica és un acte religiós íntimament relacionat amb la dimensió externa de la llibertat religiosa i els seus participants tenen dret a no ser inquietats quan l’exerceixen i l’Estat té el deure de garantir la seva pacífica celebració”.La decisió del tribunal s’ha pres per majoria amb tres vots particulars. Es tracta dels magistrats Juan Antonio Xiol Ríos, Cándido Conde-Pumpido Tourón i María Luisa Balaguer Callejón.L’activista Jaume Roura va ser condemnat a sis mesos de presó per l’Audiència de Girona, sentència que posteriorment el Tribunal Suprem va confirmar. Aquest darrer va considerar que l’activista es va “extralimitar” en l’exercici de la seva llibertat d’expressió.Roura va participar a una protesta el 9 de febrer del 2014, juntament amb deu o quinze persones més, contra la reforma de llei que promovia el ministeri encapçalat per l’aleshores ministre Alberto Ruiz Gallardón.Els activistes es van repartir per diferents bancs de l’església de Sant Pere de Banyoles i, un cop va començar la missa, es van aixecar “de manera concertada” i van llançar pasquins alhora que cridaven “avortament lliure i gratuït”. Els manifestants també van desplegar una pancarta a l’altar on es podia llegir ‘Fora rosaris dels nostres ovaris’. L’acció va obligar a paralitzar la missa uns minuts.