Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

El TC declara extingit el recurs d’empara del PSC contra la decisió de Torrent de posposar la investidura de Puigdemont

ACN Madrid.-El Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat declarar l’extinció per pèrdua sobrevinguda del recurs d’empara presentat pel grup parlamentari del PSC-Units contra la decisió del president del Parlament, Roger […]

Avatar
Agències 16/04/2019

ACN Madrid.-El Tribunal Constitucional ha acordat per unanimitat declarar l’extinció per pèrdua sobrevinguda del recurs d’empara presentat pel grup parlamentari del PSC-Units contra la decisió del president del Parlament, Roger Torrent, del 30 de gener del 2018 de posposar sense data el ple previst per a la investidura de Carles Puigdemont com a president. Segons la sentència, la resolució va quedar “automàticament sense efecte” un cop Torrent va acordar un nou candidat a la presidència el 5 de març del 2018, Jordi Sànchez, fixant una nova convocatòria de Ple d’investidura. D’aquesta manera, el tribunal conclou que “es va desbloquejar la situació de paràlisi institucional que denunciaven els recurrents”.

Els diputats del PSC van presentar el recurs perquè consideraven que s’havia vulnerat el seu dret a exercir càrrec públic i el dret dels ciutadans a participar en les funcions públiques a través dels seus representants.El Constitucional constat que l’acord del 5 de març “va desbloquejar la situació de paràlisi institucional” denunciada pels socialistes, tot i que el ple d’investidura de Sànchez no es va arribar a celebrar i Torrent va designar Jordi Turull com a nou candidat i no va aconseguir la majoria necessària en primera votació. La segona no es va poder celebrar perquè Turull va ingressar a presó abans per ordre del jutge Llarena. Finalment, el ple va investir Quim Torra com a president.La sentència conclou que els fets posteriors a la presentació del recurs d’empara “va fer desaparèixer l’eventual afectació” de les facultats parlamentàries del PSC-Units, de manera que “l’acte parlamentari objecte de recurs va esgotar la seva eficàcia jurídica”.