Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El TC admet a tràmit els recursos del PP i Cs contra la formula d’acatament dels diputats independentistes i de Podem

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimecres per una majoria (8 vots a favor i 4 en contra) els recursos que el PP i […]

Avatar
Agències 09/09/2020

ACN Madrid.-El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimecres per una majoria (8 vots a favor i 4 en contra) els recursos que el PP i Cs van presentar contra la formula d’acatament dels diputats i senadors de partits independentistes i de Podem la primera legislatura del 2019. Les dues formacions –i també Vox, en un recurs que no s’ha resolt- van impugnar els acords de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, de l’aleshores president del Senat, Manuel Cruz, i de les meses de les dues cambres que donaven per bona la presa de possessió d’una cinquantena de diputats i senadors.

El TC admet a tràmit els recursos del PP i de Cs perquè considera que en aquests casos “concorre una especial transcendència constitucional”. La qüestió, segons els magistrats, “transcendeix del cas concret i podria tenir unes conseqüències polítiques generals”, fet que “implicarà la necessitat d’aclarir la doctrina del Tribunal”. En concret el PP i Cs van recórrer els acords de Batet a la sessió constitutiva del Congrés del 21 de maig del 2019, de la Mesa del Congrés del 23 de maig i 20 de juny d’aquell any, així com l’acord del president del Senat a la sessió constitutiva del 21 de maig del 2019 i els acords de la Mesa del Senat el 29 de maig i 11 de juny d’aquell any. A la sessió constitutiva de la primera legislatura del 2019,que va tenir lloc el 21 de maig del 2019, diputats independentistes i de Podem van fer servir diverses formules d’acatament. Com a exemple Oriol Junqueras, que va prometre el càrrec “des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal”. Altres diputats de JxCAT van fer-ho “per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l’1 d’octubre i al poble de Catalunya”. Els de Podem “pels drets socials”, els de Bildu “fins a la creació de la república basca”.Ja aleshores PP, Cs i Vox van anunciar recursos al TC contra el que consideraven un frau i ja van demanar la “suspensió automàtica” dels diputats que havien fet servir formules alternatives com a “insult al poble espanyol”, en paraules de l’aleshores líder de Cs Albert Rivera. En aquella mateixa sessió constitutiva del Congrés Batet va respondre a les queixes afirmant que “totes fórmules” que s’havien utilitzat són “respectuoses amb reglament i amb jurisprudència del TC”. La presidenta del Congrés va concloure que no s’havia menystingut “l’essència de l’acatament, que és el compromís de respecte al respecte a la Constitució”.