Divendres, 17 de setembre de 2021 - Edició 1149
La República

El Suprem retreu al Ministeri de Sanitat no haver dotat de material els sanitaris durant la primera onada de covid

ACN Madrid.-La Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha emès una sentència on desestima un recurs de la Confederació Estatal de Sindicats de Metges (CESM) contra les mesures de l’Estat […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Madrid.-La Sala del Contenciós-Administratiu del Tribunal Suprem ha emès una sentència on desestima un recurs de la Confederació Estatal de Sindicats de Metges (CESM) contra les mesures de l’Estat d’alarma per una suposada vulneració del seu “dret fonamental a la integritat física”. Els metges argumentaven que el Ministeri de Sanitat no havia proporcionat als sanitaris el material necessari per plantar cara a la primera fase de la pandèmia. Els magistrats desestimen el recurs per motius tècnics, però a la resolució retreuen al govern espanyol el fet que “no va ser capaç de dotar els professionals de la salut dels mitjans precisos per afrontar protegits la malaltia”.

Fruit d’aquest fet, segons el Suprem, els membres del personal sanitari “van córrer perill de contagiar-se i de patir la malaltia”, com “efectivament va passar” en “molts casos” fins i tot amb “nombroses defuncions”. El Suprem rebutja el recurs perquè els seus impulsors no havien presentat abans una reclamació a l’Administració abans d’acudir als tribunals.En tot cas, els jutges decideixen que el seu paper “no ha d’acabar aquí perquè aquest és un procés de protecció de drets fonamentals” i cal “esgotar totes les possibilitats que ofereix el recurs per establir si s’ha produït o no una vulneració”.Per aquest motiu la Sala estima part del recurs i renya el govern espanyol. “No hi ha cap dubte que les administracions havien de proveir de mitjans de protecció els professionals sanitaris” ni de que “aquests professionals tenien dret a que se’ls dotés d’ells. No obstant no se’ls va facilitar els necessaris i com a conseqüència la seva integritat i salut van patir riscs”. Malgrat aquest missatge, el Suprem no sentencia contra el govern espanyol per aquest motiu perquè “no ens correspon en aquest procés fer un judici de culpabilitat, ni imputacions de responsabilitat, sinó establir si ha existit una afectació de drets fonamentals”.