Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El Suprem no admet a tràmit la querella de Torra contra Casado per dir-li “desequilibrat”

ACN Madrid.-La Sala Penal del Tribunal Suprem ha decidit no admetre a tràmit la querella per injúries presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra el president del PP, […]

Avatar
Agències 08/04/2019

ACN Madrid.-La Sala Penal del Tribunal Suprem ha decidit no admetre a tràmit la querella per injúries presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra el president del PP, Pablo Casado, per dir-li “desequilibrat” en un acte electoral a Barcelona el desembre de 2018. Segons els magistrats, no “s’aprecia indicis de delicte”. Quatre dels cinc magistrats que signen la interlocutòria són membres del tribunal que jutja l’1-O: Manuel Marchena, Andrés Palomo, Juan Ramón Berdugo i Antonio del Moral (el cinquè jutge és Francisco Monterde). En el text, els magistrats consideren que Casado va caure en un “l’excés verbal amb fins polítics” en un discurs de campanya però que això no encaixa en els supòsits d’un delicte d’injúries. I sosté que en aquest àmbit de míting ha de “primar la llibertat d’expressió i informació”.

La interlocutòria –de la que ha estat ponent Andrés Palomo- considera que no hi ha indicis de delicte per obrir una investigació contra el líder del PP per haver dit “desequilibrat” a Torra i considera que les declaracions són fruit d’un “excés verbal” en campanya electoral. Clima de crispació política a Catalunya El tribunal ha analitat la “col·lisió” entre el dret a l’honor i la llibertat d’expressió i hi afegeix un altre factor, que les declaracions de Casado es van produir en el marc d’una presentació de candidats del PP per a les eleccions municipals. Un acte que, segons els magistrats, és “de naturalesa inqüestionablement política” i, a més, assenyala que no es pot “obviar” el “clima de crispació” política existent a Catalunya “últimament”. La fiscalia també es va oposar a admetre la querella i els magistrats recuperen alguns dels seus arguments. “Les paraules del president del PP pretenen ressaltar les deficiències de l’oponent polític i s’emmarquen dins del dret que garanteix la llibertat d’expressió”, recull la interlocutòria, que reconeix que aquest dret inclou pensaments, idees i opinions. Un concepte que, segons els magistrats, és “ampli” i inclou també apreciacions i els judicis de valor “incloses les desqualificacions de l’oponent polític quan es tracta d’assumptes d’interès general, contribuint a la formació d’opinió pública”. La resolució també cita jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) que estableix que la llibertat d’expressió no només comprèn “informacions o idees acollides favorablement o considerades com a inofensives o indiferents” sinó també aquelles que “xoquen, ofenen o inquieten”. També citen l’article 20 de la Constitució i assegura que també fa referència no només a drets individuals sinó també a “l’existència d’una opinió pública lliure, indissolublement unida al pluralisme polític” i considera que és un “valor fonamental i un requisit del funcionament de l’estat democràtic (segons una sentència del TC de 1990). Les declaracions de Casado Casado va fer aquestes declaracions en un míting a Barcelona el 16 de desembre de 2018 durant la presentació dels candidats a l’alcaldia de la capital catalana i també en un discurs en seu parlamentària tres dies més tard. “Perdona ho vaig a dir no com a insult sinó com a descripció, cal ser un desequilibrat per escriure sobre els espanyols, obro comes, que som carronyaires, hienes o escurçons, tanco cometes”, va dir Casado. També va dir que calia ser “tremendament desequilibrat per dir que a la teva terra estàs desitjant que el govern d’Espanya t’enviï els tancs”. Segons Casado, unes afirmacions que Torra havia fet el 2011. També li va dir “desequilibrat” per dir que “desitjava amb ànsia la via eslovena”.