Edició 1956

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de desembre del 2023
Edició 1956

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de desembre del 2023

El Suprem jutja aquest dimecres Eulàlia Reguant per no voler respondre les preguntes de Vox en el judici de l’1-O

|

- Publicitat -

ACN Barcelona/Madrid – El Tribunal Suprem té previst jutjar aquest dimecres la diputada de la CUP al Parlament Eulàlia Reguant per un delicte de desobediència greu a l’autoritat en no voler respondre les preguntes de Vox, que exercia d’acusació popular en el judici del ‘procés’ al mateix Suprem. Reguant podrà declarar en català, tal com ella va demanar. Aquest judici estava inicialment fixat per a l’1 i 2 de març però es va suspendre perquè es va acceptar una qüestió prèvia de la defensa i es va anular part de l’acció del jutjat d’instrucció de Madrid que es va ocupar inicialment del cas tot i que Reguant era aforada. La fiscalia demana una pena de quatre mesos de presó i inhabilitació per ser escollida com a càrrec electe durant el temps de condemna.

La defensa de Reguant demanava la nul·litat del procediment des del moment que es va convertir en diputada arran de les eleccions del 14 de febrer del 2021. El seu advocat va presentar al jutjat ordinari de Madrid que instruïa la causa contra ella i el també exdiputat cupaire Antonio Baños el certificat de la Junta Electoral que demostrava que Reguant havia passat a ser aforada. Però el jutjat no es va inhibir de la causa cap al Suprem, com hauria d’haver fet per tractar-se d’un aforat investigat per fets comesos fora de la seva comunitat autònoma.

Publicitat

El 14 d’abril del 2021, dos mesos després dels comicis al Parlament, la fiscalia va presentar el seu escrit d’acusació, amb les conclusions provisionals que demanaven sis mesos de presó i d’inhabilitació contra Reguant. Ho va fer davant del jutjat de Madrid, que, una setmana després, el 20 d’abril, va dictar un escrit acordant l’obertura de judici oral. Finalment, el jutjat va enviar una exposició raonada al Suprem inhibint-se de la causa amb un certificat del 16 de juny on constava que Reguant era diputada i per tant aforada. Per tot això, i amb el consentiment de la fiscalia, els magistrats del Suprem van anul·lar tota la tramitació des del moment del certificat de la Junta Electoral.

En el seu escrit de defensa, Reguant diu que el judici vulnera la seva “llibertat ideològica i de consciència” i assenyala que va optar per no respondre les preguntes de Vox com a testimoni durant el judici de l’1-O “guiada per una sort d’objecció de consciència i un sentiment de deure moral”. L’escrit també argumenta que Reguant ja va ser sancionada per aquests fets, ja que el Suprem va interposar-li una correcció disciplinària en forma de multa l’any 2019. Finalment, considera que la pena d’inhabilitació sol·licitada per la fiscalia és interessada. “El ministeri fiscal pretén que per uns fets ocorreguts abans que l’acusada ocupés cap càrrec públic, aquesta hagi d’abandonar l’escó”, recull el text presentat.<br />
<br />
<strong>Vulneració de la llibertat</strong><br />
<br />
Els advocats consideren que formular acusació i obrir un procediment contra Reguant pels fets pels quals se l’ha de jutjar suposa la vulneració de la seva llibertat. Segons la seva representació legal, la cupaire va actuar emparada per l’article 418 de la llei d’enjudiciament criminal, que estableix que “cap testimoni podrà ser obligat a declarar sobre una pregunta de la qual la seva resposta pugui perjudicar materialment o moral, de forma directa i important, a la persona”.<br />
<br />
En conclusió, la defensa considera que els fets no van ser constitutius de delicte i sol·licita l’absolució de Reguant. A més, apunta que s’hauria d’aplicar la circumstància atenuant de “dilacions indegudes” pels períodes de paralització que ha tingut la causa des que van tenir lloc els fets, el febrer del 2019.<br />
<br />
El Suprem va declarar pertinents les proves proposades per la fiscalia i per la defensa, que inclouen en ambdós casos l’interrogatori de l’acusada. Pel que fa a altres qüestions prèvies plantejades per Reguant, es resoldran a l’inici del judici.

Dijous serà un jujtat de Madrid qui jutjarà l’exdiputat de la CUP Antonio Baños pels mateixos fets. Baños ja no és parlamentari i per tant ha perdut l’aforament.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió