Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023
Edició 1772

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 02 de juny del 2023

El Suprem confirma vuit anys de presó pels tres germans de Badalona condemnats per captació i adoctrinament jihadista

|

- Publicitat -

ACN Barcelona/Madrid – El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna a vuit anys de presó que va imposar l’Audiència Nacional per delicte d’integració en organització criminal a tres germans que van conformar una cèl·lula d’adoctrinament jihadista a Badalona. Els condemnats van captar un veí de la seva ciutat, Mohamed K., perquè viatgés a Síria a combatre i aquest va morir en un bombardeig el 2016. Segons els fets provats ara confirmats pel Suprem, els tres germans formaven part d’una cèl·lula pertanyent al grup islamista radical Hizb Ut tahrir a l’Islami (Partit de l’Alliberament Islàmic), localitzada Badalona, que procurava la captació i l’adoctrinament de persones en aquesta ciutat i altres localitats properes, per tal d’enviar-los a zones de conflicte.

Segons la sentència, els acusats feien la seva tasca de captació i adoctrinament a través de reunions en domicilis i llocs públics de Badalona, com el Parc del Sol o el passatge de Peius Gener, i disposaven de material de contingut jihadista radical. També tenien accés a diversos webs on participaven en fòrums on es promovia i justificava la jihad i la necessitat d’imposar el califat universal.

Publicitat

En el recurs davant el Suprem els tres condemnats plantejaven la vulneració del seu dret de defensa per la decisió de l’Audiència Nacional d’atorgar l’estatut de testimoni protegit durant la instrucció de la causa i en el judici a una persona que va denunciar els fets que van determinar l’inici de la investigació. En la sentència, la sala penal explica que la gravetat de les penes i el fet que es tracti d’un delicte de terrorisme en la modalitat d’integració en organització terrorista justifica el temor fundat de greu risc per a la integritat física del testimoni. Això “fa perfectament entenedora la decisió de protegir un testimoni que, arran de la mort de Mohamed K. a Síria durant un bombardeig, va prendre la decisió de comparèixer a dependències policials i donar la seva versió sobre la tasca d’adoctrinament que estaven desenvolupant els tres acusats a Badalona”, diuen els magistrats. La víctima s’havia iniciat en el jihadisme a la presó, i un cop alliberat va viatjar a Síria per indicació seva abans de morir en un bombardeig.

El tribunal descarta que les mesures de protecció al testimoni impliquessin una minva del dret de defensa dels tres processats i rebutja també la possible existència de raons d’animadversió a la declaració del testimoni. La sentència es basa en la declaració d’una testimoni protegida que és qui havia denunciat els fets per evitar nous episodis com el del veí que havia mort lluitant a Síria. També en vigilàncies policials sobre les reunions que mantenien, documentació i dades dels aparells informàtics que els va decomissar la policia, així com en una agenda manuscrita del veí de Badalona mort a Síria.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió