Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

El Suprem confirma l’anul·lació de la taxa de l’Ajuntament de Barcelona que gravava els pisos buits

ACN Madrid.-La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha fet pública aquest dimarts una sentència que confirma l’anul·lació de la taxa de l’Ajuntament de Barcelona que gravava els pisos buits. Els […]

Avatar
Agències 01/07/2019

ACN Madrid.-La Sala Tercera del Tribunal Suprem ha fet pública aquest dimarts una sentència que confirma l’anul·lació de la taxa de l’Ajuntament de Barcelona que gravava els pisos buits. Els magistrats confirmen el criteri del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TJSC) que el juliol del 2017 ja va deixar sense efectes aquests gravàmens perquè considerava que el consistori no tenia competències per regular aquesta qüestió. Com el TSJC, el Suprem conclou que la taxa no es pot enquadrar “en cap dels serveis o activitats” de la Llei d’Hisendes Locals, i la Llei de l’Habitatge del 2007 de Catalunya “no atorga les competències municipals que invoca l’ordenança fiscal”.

El Suprem dóna la raó d’aquesta manera a la Societat de Gestió d’Actius Procedents de la Reestructuració Bancària, S.A. (SAREB), que el 2016 va interposar recurs contra l’ordenança municipals que regulava la taxa de pisos buits i que ja va aconseguir que el TSJC fallés a favor seu. Ara els magistrats desestimen el recurs presentat per l’Ajuntament de Barcelona, que adduïa que la sentència del TSJC vulnerava la Llei reguladora de les Hisendes locals i la Llei del Règim Especial del Municipi de Barcelona. Segons el Suprem, la taxa no infringeix cap article de la Llei d’Hisendes Locals, i l’Ajuntament de Barcelona ni pot aprovar disposicions de caràcter general en aquesta matèria ni té competències sobre l’activitat que gravava la taxa.El motiu, segons la sentència, és que les taxes “han de complir el principi de legalitat tributària” i el tribut de l’ajuntament de Barcelona “no es pot enquadrar en cap dels serveis o activitats que s’inclouen” a la Llei d’Hisendes Locals ni tampoc a la Llei d’Habitatge del Parlament.