Dilluns, 14 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

El sistema financer espanyol té un “nivell d’estrès alt”, segons la CNMV

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha assegurat aquest dijous que el sistema financer espanyol pateix un “nivell d’estrès alt” amb un índex del 0,65, el tercer […]

Avatar
Agències 21/05/2020

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha assegurat aquest dijous que el sistema financer espanyol pateix un “nivell d’estrès alt” amb un índex del 0,65, el tercer més alt des que es fa aquest registre. En una nota, la CNMV constata un “augment significatiu del nivell d’estrès en el sistema financer a conseqüència de la crisi del coronavirus” des del mes de març. Així, durant el març l’indicador va passar del 0,19 al 0,56, i a l’abril i els primers dies de maig va seguir creixent, tot i que a menor ritme, fins al 0,65. Segons la CNMV, aquest nivell d’estrès “alt” –considerat com a tal a partir del 0,49- es deu a “l’augment de la incertesa en tots els segments del sistema financer” i el “gir radical” del context macroeconòmic”.

La nota de la CNMV destaca les “fortes turbulències” dels mercats financers espanyols durant el març, que “van tendir a atenuar-se a l’abril”. Durant el primer mes de pandèmia a Espanya, la borsa va patir “caigudes molt significatives en les cotitzacions i augments històrics de la volatilitat”, que van fomentar que la CNMV restringís les operacions en curt. Des del 18 de maig, aquest tipus d’operacions ja tornen a estar permeses. Pel que fa al mercat de deute, la CNMV constata un augment de la tensió en les primes de risc, però diu que va “perdre intensitat després de les mesures adoptades pel BCE”. La Comissió Nacional del Mercat de Valors assegura que un “dels principals reptes econòmics” és aconseguir que es pugui compaginar l’adopció de mesures per pal·liar la crisi amb “la preservació de la sostenibilitat de les finances públiques a mig termini”. A més, la CNMV diu que hi ha nombroses “fonts de risc” actualment, i destaca en l’àmbit polític “la incertesa relacionada amb la falta de progrés en matèria comercial i les dificultats per adoptar un enfocament comú europeu davant de la crisi”. Malgrat això, també afegeix que últimament hi ha hagut “alguns avenços” en matèria europea. Pel que fa l’àmbit financer, la principal preocupació és “el risc de liquiditat i de crèdit”, així com la repercussió que pot tenir l’augment de les rebaixes de ràting que promouen algunes agències.