Dissabte, 4 de febrer de 2023 - Edició 1654
La República

El Sindicat d’Habitatge denuncia que l’Ajuntament de Barcelona incompleix l’acord que va aturar un desnonament el 2019

ACN Barcelona – El Sindicat d’Habitatge de Raval i Casc Antic ha acusat l’Ajuntament de Barcelona d’incomplir l’acord al que es va arribar en el cas del desnonament aturat el […]

Agències 25/01/2023

ACN Barcelona – El Sindicat d’Habitatge de Raval i Casc Antic ha acusat l’Ajuntament de Barcelona d’incomplir l’acord al que es va arribar en el cas del desnonament aturat el 2019 al número 99 del carrer Hospital, en mans de Blackstone. L’acord va permetre contractes de lloguer social per a set famílies del bloc. Com a part de la negociació, el consistori havia d’assumir el pagament d’una part en el cas de famílies que no arribessin al preu acordat tot i aportar un màxim del 30% dels seus ingressos. Des del Sindicat asseguren que l’Ajuntament ha deixat de pagar la part que li pertocava i ha tingut reunions amb Blackstone “a esquenes” del sindicat. El fons hauria iniciat un procés judicial per desnonar les famílies i ja hi hauria un avís de desnonament.

De les nou unitats familiars que hi havia al bloc, les dues menys vulnerables van trobar un altre allotjament i les altres set van acordar quedar-se en sis pisos del bloc per 700 euros mensuals, per sota del preu del mercat, però cada família havia de pagar com a màxim un 30% dels seus ingressos. El que faltés per arribar als 700 euros ho havia de pagar el consistori, que va fer mediació entre les parts.

Segons explica el Sindicat en un comunicat, una de les veïnes ja té data de desnonament obert a partir del 14 de febrer. Per tot plegat, ha anunciat que reprendran la lluita contra l’Ajuntament i contra Blackstone per renegociar els lloguers de totes les famílies i garantir que es queden al barri en pisos dignes.

<strong>La versió de l’Ajuntament</strong>

De la seva banda, el consistori barceloní ha subratllat que l’acord “ha permès i segueix permetent” que “la gran majoria de famílies” del bloc pugui viure a aquests habitatges en règim de lloguer social.

També remarca que l’acord va ser “pioner” perquè “per primera vegada” un fons com Blackstone accedia a regularitzar persones sense títol, “cosa que fins llavors rebutjava rotundament” i quan la llei encara no hi obligava.

Fonts del consistori puntualitzen, però, que l’acord no consistia en què l’Ajuntament pagava directament els lloguers. Els contractes de lloguer signats són entre la propietat i les famílies que hi viuen ja que l’Ajuntament no pot assumir el pagament de lloguers a nom de particulars que tenen un contracte amb una propietat privada, afirmen les mateixes fonts. Per això, afegeixen, calia que les famílies paguessin una part i sol·licitessin les ajudes, que l’Ajuntament es va comprometre a activar.

Finalment, des del consistori s’explica que durant aquests tres anys i mig, els equips d’atenció i acompanyament social “han treballat i segueixen treballant intensament amb totes les famílies”, també en el cas de la dona que té una ordre de desnonament, que atesa la seva situació administrativa “no complia els requisits dels ajuts”. En aquest cas, l’acompanyament permanent dels serveis d’Habitatge durant tot aquest temps “ha aconseguit que la propietat hagi ofert un lloguer social d’un habitatge al barri, molt a prop d’Hospital 99, que ha estat acceptat”.