Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

El sindicat de policies europeus assegura que Brussel·les aposta per permetre que els Mossos accedeixin a Europol

ACN Brussel·les.-La presidenta del sindicat de policies europeus Eurocop, Àngels Bosch, ha assegurat en declaracions a l’ACN que la Comissió Europea aposta per permetre l’accés del cos català a la […]

Avatar
Agències 14/07/2020

ACN Brussel·les.-La presidenta del sindicat de policies europeus Eurocop, Àngels Bosch, ha assegurat en declaracions a l’ACN que la Comissió Europea aposta per permetre l’accés del cos català a la base de dades de l’Oficina Europea de Policia, Europol, en la reforma de la normativa sobre cooperació policial europea que està preparant. “La comissaria té molt clar que els cossos policials amb plenes competències han de tenir accés a la informació”, ha afirmat la caporal dels Mossos d’Esquadra després d’una reunió amb l’eurocomissaria de l’Interior, Ylva Johansson. Bosch també ha alertat la CE de l’augment “d’agressions” a policies durant el confinament per la covid-19.

En aquest sentit, ha traslladat a la Comissió Europea la “gran responsabilitat” que tenen els cossos policials per garantir les mesures per controlar la pandèmia.Accés a EuropolL’executiu europeu té previst presentar a la tardor una proposta legislativa per reforçar el paper d’Europol i la cooperació policial a la Unió Europea. Un cop publicada, s’iniciaran les negociacions entre estats per aprovar la reforma.Des del sindicat europeu fa anys que reclamen la participació de la policia en les xarxes europees en funció de les seves competències i no de l’àmbit territorial on treballen. Una reivindicació més visible arran dels atemptats de Barcelona i Cambrils.Segons Eurocop, la CE té ara la intenció de permetre aquest accés en la reforma prevista. Ara bé, des del sindicat de policies europeus admeten que els estats membre de la Unió Europea jugaran un “paper important” en la modificació de la normativa sobre Europol.Tot i això, Bosch ha assegurat que la Comissió Europea té la intenció de “supervisar” que els estats compleixin la inclusió de cossos policials com els Mossos als canals europeus d’informació policial, si finalment s’aprova.Violència policialPel que fa a la recent resolució de l’Eurocambra que condemna la violència policial en les protestes contra el racisme, Bosch ha afirmat que estan d’acord amb aquest pronunciament, però ha reclamat que no es “generalitzi”.”La policia no és racista, potser hi ha actituds individuals concretes que poden ser-ho”, ha dit. Bosch ha defensat que hi hagi “mecanisme” per erradicar aquestes pràctiques que veu aïllades.