Divendres, 18 de setembre de 2020 - Edició 785
La República

El Síndic envia al Suprem les recomanacions elaborades per a la protecció dels afectats per l’IRPH

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha enviat al Tribunal Suprem les recomanacions elaborades per a la protecció dels afectats per l’Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH). El defensor recomana […]

Avatar
Agències 16/09/2020

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha enviat al Tribunal Suprem les recomanacions elaborades per a la protecció dels afectats per l’Índex de Referència de Préstecs Hipotecaris (IRPH). El defensor recomana que quan es revisin els contractes que estipulen la clàusula sobre aquest índex es faci a través d’informació veraç i comprensible. A més, recorda que la interpretació de les normes comunitàries de protecció dels consumidors davant de les clàusules abusives sempre ha de tendir a beneficiar-los. El Síndic també s’ha adreçat de nou al Departament d’Economia perquè pugui dur a terme les actuacions que consideri oportunes.

Ja fa cinc anys que el Síndic va presentar al Parlament un informe sobre aquesta matèria. Després de la corroboració del Tribunal de Justícia de la UE, ara falta que el Tribunal Suprem resolgui la qüestió a Espanya, on hi ha vora de 150 recursos de cassació presentats sobre aquest tema. El Síndic remarca que el mandat que l’article 47 de la Constitució obliga els poders públics a promoure les condicions necessàries i establir les normes pertinents per fer efectiu el dret a un habitatge digne i adequat, i això també s’ha d’entendre en relació amb les condicions de finançament de la compra d’habitatge.Així, assenyala que els poders públics han de promoure i fomentar la formació específica sobre productes financers en els col·lectius que exerceixen la tutela de les persones consumidores i en els agents que intervenen en les transaccions d’habitatges.També considera que la interpretació de les normes comunitàries de protecció dels consumidors davant de les clàusules abusives sempre ha de tendir a beneficiar-los, atès el desequilibri a l’hora de negociar, si més no amb relació als préstecs hipotecaris. En aquest sentit, correspon als jutges i als magistrats un paper important en aquesta funció de tutela i protecció.En concret, pel que fa a l’IRPH, recomana que quan es revisin els contractes que estipulen aquesta clàusula de preu, es faci des del punt de vista d’una exigència rigorosa d’informació veraç, comprensible i acreditada de l’entitat bancària al client.El Síndic suggereix que els organismes que exerceixen funcions de control en els contractes financers estableixin de forma precisa i tuïtiva les regles de joc de les entitats bancàries, de manera que es prohibeixin determinades pràctiques i publicitats.

Relacionats