Diumenge, 24 de gener de 2021 - Edició 913
La República

El Síndic diu a les subministradores d’aigua que revisin d’ofici el desajust en factures arran del confinament

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha advertit a les subministradores d’aigua que han d’actuar d’ofici davant el desajust en algunes factures que van experimentar alguns usuaris fa uns mesos. Arran […]

Avatar
Agències 12/01/2021

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha advertit a les subministradores d’aigua que han d’actuar d’ofici davant el desajust en algunes factures que van experimentar alguns usuaris fa uns mesos. Arran del confinament total que es va viure amb la declaració de l’estat d’alarma es va suspendre la lectura de comptadors i es van produir desajustos a causa de l’acumulació de consums un cop es va fer la lectura real. Davant d’això, el Síndic ha constatat que mentre que en alguns municipis el titular del servei ha requerit l’entitat subministradora perquè faci d’ofici la revisió de les factures afectades i les corregeixi, en d’altres, han pres una posició “reactiva” i actuen només davant de les reclamacions presentades pels usuaris.

Per això, diu a les subministradores d’aigua que revisin d’ofici el desajust en factures i siguin proactives. A més, demana a les autoritats i a les entitats que vetllin perquè durant tot el procés de revisió de les factures emeses durant l’estat d’alarma s’informi els usuaris “de manera clara i entenedora”. El Síndic fa aquest avís després d’analitzar nombroses queixes i consultes de persones que exposaven que havien patit un increment en els rebuts del servei de subministrament d’aigua durant l’estat d’alarma i el confinament. Entre els casos recollits, hi ha la facturació sobre la base de lectures estimades i la consegüent acumulació de metres cúbics a facturar en el moment en què es va reprendre la lectura real del comptador. En molts casos els consums han estat superiors que els del mateix període de temps de l’any anterior tinguts en compte per calcular les lectures estimades, fet que ha evidenciat -segons el Síndic- que l’aplicació del Reglament produeix un encariment “injust”, atesa l’acumulació de consums en un únic període i tenint en compte que l’estructura tarifària de diversos conceptes que s’apliquen a la factura és progressiva. Per aquest motiu, el Síndic insta a modificar aquests reglaments, a fi que estableixin noves formes de facturar en què s’eviti que en els casos de regularització de consums per lectura estimada es produeixi un salt de tram no ajustat d’acord amb el consum generat entre les dues lectures reals.A més, amb la pandèmia, l’ens posa de manifest la necessitat de promoure la implantació de sistemes de “telelectura”.

Relacionats