Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

El Síndic denuncia “discriminació” dels alumnes que han fet les PAU a Catalunya i volen estudiar a la resta de l’Estat

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha denunciat que el fet que a Catalunya no s’hagi pogut respectar el calendari per les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) fixat pel govern […]

Avatar
Agències 25/08/2020

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha denunciat que el fet que a Catalunya no s’hagi pogut respectar el calendari per les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) fixat pel govern espanyol ha comportat una “discriminació” pels alumnes que han fet les proves a Catalunya i volen estudiar en universitats de la resta de l’Estat. El Síndic exposa que ha decidit obrir d’ofici una investigació després de rebre algunes queixes d’estudiants i reclama que se’ls permeti poder modificar l’ordre de preferències un cop rebudes les qualificacions si ho desitgen, a fi que no es vegin perjudicats respecte dels estudiants de la resta de l’Estat. També demana planificar els terminis de la convocatòria de setembre perquè no es repeteixi la situació.

El govern espanyol va dictar una ordre, la qual determinava les característiques, el disseny i el contingut de l’avaluació de batxillerat per a l’accés a la universitat. Establia que les proves tindrien lloc entre el 22 de juny i el 10 de juliol, i que els resultats provisionals s’havien de publicar abans del dia 17 de juliol. Pel que fa a la convocatòria extraordinària, es posava com a data límit el 17 de setembre, i els resultats han d’estar publicats el 23 del mateix mes. Tot i això, el calendari a Catalunya establia que els resultats serien publicats el 27 de juliol, i en la convocatòria extraordinària, el 8 d’octubre.El Síndic indica que “les administracions competents han d’adoptar les mesures pertinents perquè les universitats puguin actuar coordinadament i garantir els principis d’igualtat, no-discriminació, mèrit i capacitat”.Segons la Secretaria d’Universitats i Recerca la decisió de fer les proves en quatre dies i allargar-les fins al 10 de juliol va venir determinada per la necessitat de complir les mesures de seguretat per la covid-19. L’Administració catalana indica que l’alumnat afectat ha pogut finalment accedir a les universitats desitjades perquè s’han adoptat criteris de flexibilitat en els terminis i la provisió de places addicionals per als casos en què l’estudiant demostrava finalment haver obtingut la qualificació exigida, atesa l’excepcionalitat de la situació, exposa el Síndic. No obstant això, considera que la manca d’informació sobre la qualificació obtinguda i l’expectativa, per tant, de ser admesos a la universitat escollida pot haver condicionat l’elecció i haver perjudicat en aquest sentit els estudiants que no han obtingut la nota exigida o que han desistit per por de resultar exclosos.