Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El Síndic demana garantir una plaça d’FP de grau mitjà a tots els alumnes preinscrits per al curs vinent

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha demanat garantir una plaça d’FP de grau mitjà per a tots els alumnes preinscrits per al curs vinent. La institució ha rebut nombroses queixes […]

Avatar
Agències 30/07/2021

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha demanat garantir una plaça d’FP de grau mitjà per a tots els alumnes preinscrits per al curs vinent. La institució ha rebut nombroses queixes relacionades amb la manca d’oferta de cicles formatius de grau mitjà per cobrir la demanda existent. Ha valorat que l’increment en 4.215 places anunciat aquest dijous pel Departament d’Educació no serà suficient per atendre tota la demanda. Ha expressat una especial preocupació per l’alumnat que ha finalitzat l’ESO i que no podrà continuar la trajectòria formativa a l’FP, l’alumnat que ha participat en programes de noves oportunitats, com els PFI, i els menors de 24 anys que havien abandonat el sistema educatiu. Per això, ha demanat una especial atenció a aquests col·lectius.

En cas de no poder fer aquesta garantia universal, ha proposat modificar la llei d’educació amb l’objectiu de garantir la continuïtat formativa a l’alumnat escolaritzat als ensenyaments obligatoris o als programes de formació i inserció que segueix l’itinerari formatiu que estableix l’administració educativa. També ha reclamat reforçar els sistemes d’orientació i acompanyament a l’escolaritat, especialment per aquells que quedin sense la plaça que havien demanat.D’altra banda, ha plantejat la necessitat de combatre les desigualtats territorials existents pel que fa a l’oferta d’FP de grau mitjà i que es prioritzi la creació de places a les comarques amb més dèficit.El Síndic ha fet referència al “dèficit” de cobertura universal de la demanda d’accés als cicles formatius de grau mitjà i ho ha relacionat amb els nivells alts d’abandonament prematur. A més, ha apuntat que l’oferta és quantitativament “deficient” en comparació amb altres països europeus. Ha considerat que la conjuntura actual suposa una oportunitat per a l’administració a l’hora de reprendre la tendència de reducció dels nivells d’abandonament prematur del sistema educatiu. El Síndic ha afirmat també que davant d’aquesta mateixa situació, Educació hauria pogut preveure l’increment de la demanda i fer una “millor” programació de l’oferta. Finalment, ha cridat l’atenció sobre el risc d’incrementar l’abandonament educatiu prematur per la manca d’encaix entre oferta i demanda. Ha proposat que una de les vies per atendre la demanda no coberta consisteix a derivar alumnat preinscrit a un cicle de grau mitjà cap al batxillerat. Així mateix, planteja que l’alumnat preinscrit a cicles amb sobredemanda es derivi a altres cicles amb places vacants o a altres cicles amb més capacitat d’incrementar l’oferta de manera sobrevinguda. De cara al futur, el Síndic ha demanat planificar la creació de l’oferta d’FP de grau mitjà per al curs 202-2023 tenint en compte totes les variables, amb el creixement que correspongui a l’impacte de la crisi derivada de la pandèmia i consolidat l’increment per al curs vinent.