Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

El Síndic demana explorar la possibilitat d’ampliar el vot per correu o allargar el 14-F en dues jornades

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per estudiar si les eleccions al Parlament previstes pel 14 de febrer podran garantir els drets de tota la ciutadania […]

Agències 10/11/2020

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici per estudiar si les eleccions al Parlament previstes pel 14 de febrer podran garantir els drets de tota la ciutadania en el context de la pandèmia. El Síndic creu que cal fixar un mecanisme legal, fruit d’un acord de país, i uns criteris sanitaris i constitucionals per decidir si les eleccions es poden mantenir o s’han d’ajornar quan s’apropi la data. També proposa explorar diverses possibilitats, com promulgar una llei catalana electoral de caràcter parcial o fer una interpretació extensiva de la LOREG; crear una junta electoral provisional; ampliar els terminis de sol·licitud del vot per correu; mecanismes de vot domiciliari o urna mòbil o ampliar a dos dies la jornada electoral.

Les eleccions catalanes del 14 de febrer se celebraran en pandèmia i, per tant, amb electors amb la covid-19 o que seran contactes estrets. També, tindran lloc en estat d’alarma i és possible que hi hagi restriccions de mobilitat i, fins i tot, confinaments, segons quina sigui la situació de la crisi sanitària. Per tant, podria haver-hi un nombre important de persones que quedarien materialment excloses dels mecanismes previstos en la legislació pel vot anticipat i que no podrien fer efectiu el dret de sufragi actiu. També cal tenir en compte eventuals afectacions al personal electoral, com els membres de les meses, persones apoderades i interventores o personal administratiu. Per això, el Síndic vol promoure un mecanisme legal que emmarqui els comicis i que estableixi una sèrie de criteris per comprovar que les eleccions es poden celebrar amb garanties per als ciutadans. Per a aquesta institució, també caldria fixar les bases de les que es proposen com a mesures normatives extraordinàries per garantir, al màxim possible, el dret de vot de totes les persones i minimitzar-ne l’afectació per les situacions de salut, confinament i aïllament. Segons el Síndic, aquest mecanisme ha de comptar amb l’estudi, els indicadors i l’assessorament d’un grup de persones expertes, independents, d’àmbit nacional i internacional. La decisió de possible ajornament s’hauria de prendre en una data predeterminada, que, a parer del Síndic, no hauria de ser més enllà del 15 de gener.El Síndic recorda que les eleccions al Parlament de Catalunya estan regides directament per la Llei orgànica de règim electoral general (LOREG), una llei estatal. En aquest sentit demana explorar si es podria fer un treball legislatiu immediat, atès que l’adaptació a un escenari imprevisible requeriria alguns canvis legislatius i pràctics, així com estudiar la possibilitat de crear una junta electoral provisional. En aquesta línia proposa valorar si podria promulgar-se una llei catalana electoral de caràcter parcial o fer una interpretació extensiva de la LOREG que permetés fer altres ajustos com ara ampliar els terminis de sol·licitud del vot per correu fins al dia abans de les eleccions; estudiar mecanismes de vot domiciliari o urna mòbil o ampliar a dos dies la jornada electoral.En qualsevol dels escenaris descrits anteriorment, el Síndic destaca que caldria fer una àmplia campanya formativa i informativa a tota la ciutadania sobre les circumstàncies en què se celebraran les eleccions i els ajustos que s’hagin de fer. Properament, el Síndic de Greuges presentarà un informe complet al Parlament i al Govern sobre les qüestions anteriors.