Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

El Síndic demana al Govern tancar els acords amb les elèctriques per lluitar contra la pobresa energètica

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha recordat a la Generalitat la necessitat d’establir de manera ”urgent” els acords i convenis amb les empreses subministradores per combatre la pobresa energètica i […]

Avatar
Agències 26/09/2019

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges ha recordat a la Generalitat la necessitat d’establir de manera ”urgent” els acords i convenis amb les empreses subministradores per combatre la pobresa energètica i evitar agreujar la situació que pateixen les persones vulnerables. Rafael Ribó ha insistit que cal desplegar la llei 24/2015 ”sense més dilació” i considera ”inacceptable” la demora per part de les administracions públiques i de les companyies per formalitzar aquests acords. Pel Síndic, amb la demora el deute de les famílies es va acumulant i incrementant sense que s’hagi establert la solució. El Síndic també recorda a les companyies elèctriques que no poden suspendre el subministrament d’electricitat a les persones en situació de vulnerabilitat.

Pel Síndic, els ”actors en joc” en el subministrament, les companyies i les administracions, s’haurien de fer responsables de les conseqüències derivades dels impagaments en situacions de pobresa energètica. També considera la necessitat d’impulsar els mecanismes de mediació i arbitratge que permetin arribar a un acord sobre el pagament del deute existent per part de persones vulnerables. Ribó també recorda a la Generalitat que ha de designar els òrgans que exigeix la normativa estatal del bo social per fer-ne la gestió i per rebre les llistes de titulars requerits pel pagament i traslladar la informació als serveis socials municipals. Des d’Endesa s’han mostrat favorables a la posició del Síndic i han recordat que la proposta de la companyia és cofinançar el deute, assumint el 50% de l’acumulat. Fonts de la companyia han reiterat que la companyia no té ”la voluntat” de tallar el subministrament a cap família vulnerable. Segons Endesa, el deute acumulat ascendeix a 21 milions d’euros i, segons la proposta que ha fet la companyia, els ajuntaments haurien d’assumir 10,5 milions, el mateix que assumiria l’empresa.