Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

El Síndic demana al Departament de Justícia que detalli el pla per retirar el monument franquista de Tortosa

ACN Tortosa.-El Síndic de Greuges ha adreçat una carta al Departament de Justícia perquè detalli les previsions i el pla previst per retirar el monument franquista del riu Ebre a […]

Avatar
Agències 08/10/2020

ACN Tortosa.-El Síndic de Greuges ha adreçat una carta al Departament de Justícia perquè detalli les previsions i el pla previst per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa. Ho fa després de les declaracions de la consellera, Ester Capella, reiterant que Justícia assumirà aquesta actuació després de l’informe favorable del govern espanyol a descatalogar el monòlit. En aquest context, el Síndic ha recordat, tal i com ja apuntava en una actuació d’ofici iniciada l’any 2015, que les administracions tenen “l’obligació legal” de retirar-lo, segons determinava la Llei de la memòria històrica de 2007 referint-se als símbols commemoratius d’exaltació de l’alçament militar, la guerra civil i la repressió de la dictadura franquista.

Segons raona el Síndic, la iniciativa mostrada pel Departament de Justícia s’adiu amb la seva resolució i, amb voluntat de fer-ne seguiment, ha demanat a la Generalitat que l’informi de les actuacions portades a terme i les previstes per fer efectiva la retirada.