Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

El Síndic demana a Aragonès que el nou Govern cobreixi les necessitats bàsiques de les persones afectades per la crisi

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat al candidat d’ERC, Pere Aragonès, que el nou Govern cobreixi les necessitats bàsiques de les persones afectades per la crisi. Ho […]

Avatar
Agències 19/05/2021

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha demanat al candidat d’ERC, Pere Aragonès, que el nou Govern cobreixi les necessitats bàsiques de les persones afectades per la crisi. Ho ha fet en representació de la Taula d’Emergència Social, posant de manifest que existeixen “mancances estructurals” que cal abordar amb “urgència”. L’alimentació, l’habitatge o els subministraments bàsics, són les peticions més prioritàries, però també el correcte funcionament de la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital, que han d’esdevenir instruments de “fàcil accés” per a les persones vulnerables. Així, el Síndic ha presentat un document amb un seguit de propostes que la Generalitat “hauria de prendre en consideració”.

Aquest dimecres Ribó, acompanyat de membres de la Taula d’Emergència Social, ha comparegut en roda de premsa al Parlament de Catalunya per presentar un informe que conté un seguit de propostes per fer front a la crisi econòmica i social que ha deixat la pandèmia de la covid-19. En aquest sentit, ha insistit que cal avançar en la “coordinació” i la “complementarietat” entre administracions i el tercer sector social, recordant que “defensar els drets” sense actuar, és deixar-ho en “paper mullat”.El Síndic ha assegurat que durant tot aquest temps la taula ha continuat treballant per proposar les bases que considera “necessàries” per consolidar un sistema de protecció social just, igualitari i cohesionat. Pel que fa a la situació d’emergència, demana garantir que les persones afectades greument per la crisi tinguin les necessitats bàsiques cobertes. També considera que calen més recursos per poder fer front a “l’increment de demanda”.Quant a les mancances estructurals, ha destacat el paper “crucial” dels serveis socials bàsics com a “serveis essencials” i ha demanat valorar la seva contribució en l’estabilitat social. Així, demana evitar la “fragmentació d’ajuts socials” i garantir l’accés a les prestacions acompanyant les persones i les famílies vulnerables creditores d’aquests ajuts. Així mateix, planteja la necessitat de millorar la inversió en educació per resoldre les desigualtats existents, establir un pla de xoc contundent per impulsar la inserció laboral dels col·lectius vulnerables i l’ocupació juvenil, i incrementar el parc d’habitatge social.Pel que fa al paper del tercer sector social, Ribó ha demanat una regulació del finançament estable i transparent, impulsar una llei del tercer sector social i una nova actualització en la tarifació dels serveis públics. També generar “línies d’ajuts o compensacions” al sector per cobrir els sobrecostos derivats de la pandèmia.La Taula d’Emergència Social, impulsada pel Síndic de Greuges, actualment aplega el Síndic i nou entitats del tercer sector (Taula del Tercer Sector, DINCAT, Càritas Catalunya, Creu Roja, Amics de la Gent Gran, Banc dels Aliments, Comunitat de Sant’Egidio, Fundesplai i Fundació Arrels). Es va constituir el passat 11 de juny amb la voluntat d’abordar la urgència assistencial i la detecció de necessitats i prioritats per fer les recomanacions de canvi i millora a les administracions afectades i al Parlament en el marc del context actual de la pandèmia.El 30 de juny es va presentar una declaració que pretenia fixar les bases sobre les quals haurien de girar el conjunt de mesures que caldria implementar per fer front a la situació sanitària, social i econòmica. El 26 de novembre, el Síndic va convocar una reunió de la Taula amb els màxims representants del Govern al Palau de Pedralbes i els va fer arribar la detecció de necessitats observada durant els darrers mesos, i les prioritats i recomanacions de millora per afrontar la crisi.