Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

El Síndic de Greuges recomana que els polítics presos passin a tercer grau perquè puguin fer el confinament a casa

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, recomana que els líders independentistes empresonats per l’1-O progressin a un tercer grau per tal que puguin fer el confinament a casa durant […]

Avatar
Agències 03/04/2020

ACN Barcelona.-El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, recomana que els líders independentistes empresonats per l’1-O progressin a un tercer grau per tal que puguin fer el confinament a casa durant l’estat d’alarma. A través d’un comunicat, Ribó assegura que s’ha adreçat al president de la Generalitat, Quim Torra, i a la consellera de Justícia, Ester Capella, per conèixer la seva opinió sobre aquesta qüestió. Les juntes de tractament de les presons han decidit no deixar sortir els polítics presos durant el confinament després que el Tribunal Suprem (TS) advertís els funcionaris de presons de possibles conseqüències legals.

Actualment els polítics empresonats per l’1-O estan en un règim de tercer grau i 100.2 que els permet sortir de la presó per treballar o tenir cura d’un familiar. El Síndic de Greuges proposa que es passi a tercer grau tots els que es troben en la mateixa situació que els líders independentistes presos i que complexin una sèrie de condicions: mostrar un perfil d’escassa perillositat i risc baix de reincidència delictocriminal i bona conducta; disposar d’un suport extern, familiar/social, consolidat que permeti assegurar l’obligació de confinament a domicili, i estar disposades a mantenir d’altres mecanismes de control. Segons Ribó, aquesta mesura s’ha d’adoptar de “manera generalitzada” i sense incórrer en cap forma de discriminació entre les persones internes que compleixin aquests requisits. Per tant, conclou que aquesta mesura hauria de beneficiar les nou persones condemnades per l’1-O que són a la presó.El Síndic de Greuges demana a l’administració penitenciària “l’agilització” de les actuacions per excarcerar, en la mesura que sigui possible, “el major nombre de persones internes als centres penitenciaris amb la finalitat de minimitzar els risc de contagi del la covid-19”. A més, Ribó remarca que la mesura està avalada pel “principi de flexibilitat”, que segons ha destacat, ha de ser present durant tot el període d’execució de la pena privativa de llibertat. I es tractaria, segons el Síndic, d’una mesura de caràcter temporal mentre duri la situació d’excepcionalitat, per tant, tornarien en règim de segon grau un cop superat el confinament. Segons dades del Departament de Justícia, el 69 % dels presos en tercer grau ja passa el confinament a casa seva i 101 interns en situació de segon grau i 100.2 han passat en règim de tercer grau.