Dissabte, 25 de setembre de 2021 - Edició 1157
La República

El síndic d’Aran reclama que s’habiliti un mecanisme parlamentari per agilitzar el desplegament de l’autogovern aranès

ACN Barcelona.-Per primera vegada des de l’aprovació de la Llei d’Aran l’any 2015, el síndic d’Aran, Francés Boya, ha comparegut a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya. Boya […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Barcelona.-Per primera vegada des de l’aprovació de la Llei d’Aran l’any 2015, el síndic d’Aran, Francés Boya, ha comparegut a la Comissió d’Afers Institucionals del Parlament de Catalunya. Boya ha aprofitat la intervenció per reclamar més autogovern per l’Aran i ha demanat que s’habiliti un mecanisme parlamentari per agilitzar el seu desplegament. Per al síndic d’Aran, el pilar que sustenta la singularitat de l’Aran “com a territori i país” és la llengua. Boya ha sentenciat que treure competències i reduir el finançament en política lingüística, de 100.000 a 60.000 euros, és “un error polític que s’ha d’esmenar” i ha afegit que preservar la llengua és una de les qüestions que no es poden demorar més.

El síndic ha fet la seva intervenció en aranès, argumentant que és una llengua oficial a Catalunya i no ho podia fer de cap altra manera. Boya ha defensat l’aranès i ha afirmat que “la llengua no ha estat mai una qüestió de debat” i ho ha justificat dient que “sempre s’ha quedat al marge del debat polític i ideològic”. El síndic s’ha mostrat rotund en aquesta qüestió i ha dit que “mai s’ha posat en qüestió la immersió lingüística” a l’Aran.Francés Boya ha lamentat que els reiterats “incompliments d’acords” en matèria de finançament i desplegament de competències s’hagin assolit des del Govern de la Generalitat amb “normalitat”. El síndic ha catalogat aquest fet de “folclorització legislativa” ja que, segons ha dit, les voluntats plasmades amb lleis mai s’acaben desenvolupant.El síndic ha dit que “l’assimilació” de l’Aran a una comarca més de Catalunya “ha perseguit” durant 30 anys els aranesos i que aquest és un dels motius pels quals es reivindica més autogovern per a l’Aran. En aquest sentit, ha destacat la “tendència endèmica” de negar el poder de decisió a tercers. Boya ha parlat de “la falta de sensibilitat” del govern espanyol amb reivindicacions catalanes i l’ha comparat amb la relació entre l’Aran i el Govern de la Generalitat.El síndic d’Aran ho ha exemplificat amb dos contenciosos administratius que la Generalitat ha presentat contra dues competències transferides a l’Aran com són autoritzar llicències de pesca i la creació d’escuts a alguns ajuntaments. Per Boya aquest és un clar exemple que el Govern de la Generalitat veu al Conselh Generau com “una institució administrativa i no política”.Per tot, el síndic ha demanat al Parlament “voluntat política i rigor” per ratificar acords i poder-los desplegar en matèria de salut, serveis socials, habitatge o emergències.Boya ha detallat els dos principals projectes en què està treballant el govern aranès: un projecte d’innovació territoris rurals i la consecució de la certificació de Reserva de la Biosfera per la Unesco.