Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El síndic d’Aran exigeix la “retirada immediata” de Cachou davant del cinquè atac a bestiar equí en 15 dies

ACN Vielha e Mijaran.-El síndic d’Aran, Francés Boya, ha demanat la “retirada immediata” de l’os Cachau del medi. Aquesta petició arriba després del cinquè atac de l’animal. Aquesta matinada de […]

Avatar
Agències 19/09/2019

ACN Vielha e Mijaran.-El síndic d’Aran, Francés Boya, ha demanat la “retirada immediata” de l’os Cachau del medi. Aquesta petició arriba després del cinquè atac de l’animal. Aquesta matinada de dijous ha matat una euga. El reiterat comportament depredador d’aquest exemplar i la problemàtica que suposa pels ramaders aranesos, el síndic ha exigit la seva retirada i ha reclamat a totes les administracions que “reaccionin i prenguin les mesures necessàries per gestionar aquest conflicte que afecta de forma directa els nostres ramaders”. Aquest cop, com marca el protocol, els Agents de Medi Ambient van intentar foragitar-lo amb mesures aversives per evitar aquest comportament depredador. Aquesta actuació dels agents no va evitar que Cachou tornés a matar.

El Conselh Generau d’Aran insisteix també que es convoqui de forma urgent la reunió del grup de treball tècnic, que ha de determinar el pas a la fase 3 del protocol, que és la captura i extracció de l’exemplar.A aquesta petició s’hi ha sumat també el sindicat Unió de Pagesos (UP) qui demana la captura i retirada immediata de l’os Cachou. El sindicat insta a Agricultura a “defensar els ramaders davant dels atacs d’ossos a bestiar al Pirineu català”. El sindicat fa aquesta petició ja que considera que no es pot demorar més el debat sobre la coexistència d’aquest animal amb els caps de bestiar i apel·la a les institucions a un reunir-se amb representants del sectors, organitzacions professionals agràries representatives i organitzacions ramaderes de les zones afectades per discutir sobre les mesures a aplicar. El sindicat ha exposat que segons dades del departament de Territori, aquest estiu (fins al dia 20 d’agost) s’han registrat cinc atacs d’os en territori català, tres d’ells al Pallars Sobirà, un al Pallars Jussà i un a l’Alta Ribagorça. Paral·lelament, a la Vall d’Aran aquest mes de setembre ja s’han comptat cinc atacs de l’os Cachou a eugues. Uns atacs que se sumen als que el mateix exemplar va fer aquest estiu contra cabres i assentaments apícoles. Unió de Pagesos justifica aquesta mesura ja que “les prevencions davant d’atacs a bestiar equí i boví són molt difícils d’aplicar ja que no és viable agrupar i protegir els ramats a la nit”, com es fa amb els d’oví. A tot això , el sindicat afegeix que els moviments nocturns dels ossos són “totalment imprevisibles” i que el temps de decalatge de la recepció del senyal del collar GPS fa molt difícil la protecció efectiva d’aquest bestiar.