Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

El Sincrotró Alba construeix una nova línia de llum en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea

ACN Cerdanyola del Vallès.-El Sincrotró Alba construirà una nova línia de llum en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea. La col·laboració es va iniciar el 2020 per construir aquesta línia de […]

Avatar
Agències 18/06/2021

ACN Cerdanyola del Vallès.-El Sincrotró Alba construirà una nova línia de llum en col·laboració amb l’Agència Espacial Europea. La col·laboració es va iniciar el 2020 per construir aquesta línia de llum i ajudar a desenvolupar el telescopi Athena, que ha de ser l’observatori de raigs X més gran que s’hagi construït mai. El telescopi de raigs X Athena es llançarà a principis dels anys trenta per fer un mapa d’estructures de gas calent, determinar-ne les propietats físiques i buscar forats negres supermassius. Un dels elements claus d’aquest nou telescopi és la seva òptica i la línia de llum que s’està construint a l’Alba, anomenada Minerva, actuarà com a plataforma de prova durant el muntatge i caracterització dels miralls abans que s’integrin al telescopi.

El nou telescopi Athena oferirà espectroscòpia de ragis X espacialment resolta i imatges espectroscòpiques profundes de gran camp. Això implica un pas endavant pel que fa als satèl·lits d’astronomia de raigs X que operen en l’actualitat. L’element òptic principal és el mirall primari del telescopi format per 15 anells concèntrics i més de 600 mòduls de mirall basats en la tecnologia òptica de porus de silici (SPO). Cadascun d’aquests mòduls de miralls està organitzat en un conjunt d’apilaments de plaques reflectants de capes de silici altament polides. La qualitat de la forma de la superfície i l’alineament d’aquestes piles són crucials per aconseguir la resolució angular que necessita el telescopi.El projecte Minerva va començar el 12 de març de 2020 i el seu disseny final s’ha completat al juny de 2021 amb l’objectiu d’estar en funcionament el 2022. Minerva està cofinançada per l’Agència Espacial Europea (ESA) i el Ministeri de Ciència i Innovació de l’Estat.