Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

El Segrià Sec i idRural treballen per estructurar serveis socials comunitaris a la seva àrea d’influència

ACN Almatret – La comunitat de municipis del Segrià Sec i l’Associació per a la innovació, el desenvolupament i la participació social al món rural (idRural) elaboraran un projecte per […]

Agències 29/03/2022

ACN Almatret – La comunitat de municipis del Segrià Sec i l’Associació per a la innovació, el desenvolupament i la participació social al món rural (idRural) elaboraran un projecte per oferir serveis en matèria social de manera mancomunada a les poblacions de l’entorn rural. El projecte es planteja inicialment per executar-lo al Segrià Sec però la voluntat és treballar un model que també pugui aplicar-se en altres indrets rurals. La iniciativa es posa en marxa després que els impulsors hagin mantingut diverses reunions de treball amb el Departament de Drets Socials, des d’on han mostrat la voluntat de col·laborar activament i d’implicar-se en el projecte, segons indiquen dels municipis del Segrià Sec.

El Segrià Sec i l’associació idRural treballaran plegats per elaborar un projecte innovador de serveis mancomunats d’àmbit social als municipis que formen part de la comunitat. L’eix central del pla seran els serveis a les persones i s’articularan qüestions com ara l’atenció mèdica, fisioteràpia, servei de menjador, bugaderia o activitats de psicomotricitat.

El punt de partida passa per aplicar el funcionament de zones escolars rurals (ZER) als serveis socials, ja que, “unir esforços entre pobles per oferir aquesta cobertura de manera comunitària permet crear un sistema millor i més sostenible”, assenyalen. El projecte parteix de les necessitats detectades al Pla Integral d’Intervenció Municipal elaborat a Almatret (Segrià) i que mostra escenaris i mancances comunes a diferents poblacions de la zona.

L’inici dels treballs per estructurar el projecte arriba després de diverses trobades amb el Departament de Drets Socials, que ha mostrat la seva voluntat d’implicar-se en la iniciativa. La darrera sessió de treball va tenir lloc aquest dilluns a Llardecans i va comptar amb la presència de diversos alcaldes del Segrià Sec i membres d’idRural, i del director dels serveis territorials de Drets Socials a Lleida, Joan Segura.

La voluntat és elaborar un projecte innovador aplicable als municipis que formen part de la Comunitat de Municipis del Segrià Sec però que estructuri un model aplicable a altres entorns rurals de Catalunya.

<strong>Comunitat de Municipis del Segrià Sec</strong>

La Comunitat de Municipis del Segrià Sec és un associació formada pels ajuntaments d’Almatret, Llardecans, Maials, Sarroca de Lleida i Torrebesses. El seu objectiu és fomentar i desenvolupar econòmicament i social les poblacions, així com promocionar el turisme i el patrimoni cultural i paisatgístic a la zona. Tot plegat, buscant la millora de la qualitat de vida dels ciutadans del territori.