Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

El sector turístic retreu al govern espanyol que se sent “abandonat” i reclama ampliar els ERTO i ICO

ACN Barcelona.-El sector turístic ha retret al govern espanyol haver-lo deixat de banda durant la crisi del coronavirus. “El sector se sent abandonat”, ha resumit el president de CEHAT, Jorge […]

Avatar
Agències 16/06/2020

ACN Barcelona.-El sector turístic ha retret al govern espanyol haver-lo deixat de banda durant la crisi del coronavirus. “El sector se sent abandonat”, ha resumit el president de CEHAT, Jorge Marichal, en la cimera empresarial organitzada per la CEOE. En aquest context, els empresaris han reiterat la petició d’allargar els ERTO i els crèdits ICO fins que es recuperi la demanda i han reclamat l’elaboració d’un pla estratègic sectorial. A més, han advertit d’una allau de concurs de creditors a les empreses turístiques i han demanat també aplicar una reducció de l’IVA a les activitats del sector i apostar per la flexibilitat laboral com una mesura per “protegir” l’ocupació.

El govern espanyol “batrà el rècord d’empreses en concurs”, ha advertit el president d’Hostaleria d’Espanya, José Luis Yzuel. L’organització augura el tancament de 65.000 establiments de restauració sobre un total de 270.000 locals, amb un descens de l’ocupació de fins a 400.000 llocs de treball. En aquest context, Yzuel ha lamentat que no s’hagin impulsat microcrèdits per a les petites empreses, a qui no han arribat els ICO, amb avals de l’Estat de fins a 25.000 euros. Així mateix, ha proposat aplicar una reducció de l’IVA i ha criticat no haver participat en l’elaboració del pla estratègic sectorial. “No confiem molt que només un ambient de funcionaris decideixi aspectes que ens afecten a tots”, ha etzibat. “Tenim una sensació d’improvisació constant”, ha resumit el president de Lopesan, Francisco López Sánchez. El president de Globalia, José Hidalgo, ha assegurat que el sector turístic “necessita molt” però ha recordat que també “ha aportat molt” en els darrers anys. “Han d’ajudar-nos forçosament. Si no, no podrem continuar”, ha advertit. A curt termini, els empresaris del sector han coincidit en la importància d’allargar els ERTO i els crèdits ICO fins a finals d’any o fins que es recuperi la demanda. “És l’única forma de mantenir el teixit empresarial i no perdre ocupació”, ha assegurat el president d’AC Hoteles by Marriot, Antonio Catalán. En cas que no es puguin aplicar aquestes mesures, l’empresari ha advertit que els ERTO es podrien convertir en ERO i, posteriorment, en concursos de creditors. En aquest sentit, el president del Grup Barceló, Simón Pedro Barceló, ha reclamat mesures que permetin garantir el finançament dels ciutadans i “flexibilitat laboral” per “protegir” l’ocupació. Així mateix, ha proposat mesures en referència als contractes de lloguer, que suposen una part important de les despeses de les empreses del sector, i l’aplicació d’un IVA “superreduït” a les activitats turístiques per guanyar “competitivitat”.A llarg termini, els empresaris han coincidit en la importància d’apostar per la modernització, la digitalització i la sostenibilitat i treballar per tenir un turisme amb un major poder adquisitiu de l’actual, especialment en les destinacions costaneres. “Amb la digitalització, hem de buscar ofertes més personalitzades. Necessitem plataformes de contractació molt més potents”, ha resumit Antonio Catalán.