Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

El sector hoteler i dels pisos turístics sobre l’augment de la taxa turística: “És una mala notícia en un mal moment”

ACN Barcelona.-El sector hoteler i dels pisos turístics a Barcelona s’oposa frontalment a la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona d’augmentar la taxa turística fins a un màxim de 4 euros […]

Agències 01/10/2019

ACN Barcelona.-El sector hoteler i dels pisos turístics a Barcelona s’oposa frontalment a la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona d’augmentar la taxa turística fins a un màxim de 4 euros perquè creu que perjudicarà al sector en un “mal moment” i no ajudarà a reduir els allotjaments il·legals. L’acord dels grups del govern municipal amb JxCat i ERC per apujar la taxa és “una mala notícia en un mal moment”, enmig d’una “crisi molt complicada” per la fallida de Thomas Cook, segons el director general del Gremi d’Hotels de Barcelona, Manel Casals. Per Casals, l’administració mostra “molt poca sensibilitat” cap al sector hoteler i “poca consciència” de la seva importància per a l’economia.

Per Enrique Alcántara, president d’APARTUR, augmentar la taxa “derivarà el turisme cap a l’allotjament il·legal”, precisament una de les mesures que pretén combatre. “Cada cop més gent demanarà habitacions il·legals perquè seran més barates i no hi haurà taxes. La demanda anirà derivant cap a l’oferta il·legal”, lamenta Alcántara, que critica que els allotjaments que compleixen amb la normativa siguin els perjudicats. En aquest sentit, diu que el que cal és “eradicar de forma absoluta l’allotjament il·legal” i després plantejar “qui paga, quant i a què es pot dedicar” la taxa turística. “El que ens interessa a tots és que hi hagi turisme de qualitat”, destaca. “No té sentit que als legals ens facin pagar la incapacitat de l’administració de regular correctament”, apunta, per la seva banda, Manel Casals. El director general del Gremi d’Hotels creu que es penalitza als hotelers pel turisme “de baixa qualitat” que arriba per altres vies. “Nosaltres portem turisme de qualitat, de negocis”, afirma. Alcántara defensa, per la seva banda, que la taxa turística “convindria” aplicar-la a altres sectors, o als visitants que no dormen a la ciutat, una visió que també comparteix el Gremi d’Hotels. “El turisme que no pernocta és el que menys aporta, i ara només es fa pagar als creueristes”, diu el president d’APARTUR. “Actualment som l’única activitat econòmica que està recaptant l’impost turístic, quan en realitat qui es beneficia del turisme són molts altres sectors”, afirma Casals. En aquest sentit, proposa explorar vies per fer pagar l’impost a activitats d’oci, restauració, comerç o transport. “No estan aportant res i probablement podrien aportar recursos que l’Ajuntament està demanant”, afegeix. L’Ajuntament de Barcelona ha demanat al Govern que promogui el canvi de la normativa per permetre l’augment de la taxa.