Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

El sector dels casaments diu que les noves restriccions dispararan les pèrdues fins als 800 MEUR a finals d’any

ACN Barcelona.-L’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat) preveu que les noves restriccions disparin les pèrdues fins als 800 milions d’euros a finals d’any. Fins ara, la […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Barcelona.-L’Associació d’Empreses de Gestió d’Esdeveniments i Casaments de Catalunya (AEGECat) preveu que les noves restriccions disparin les pèrdues fins als 800 milions d’euros a finals d’any. Fins ara, la pandèmia ha provocat un impacte de 600 milions d’euros en el sector a Catalunya, una xifra que podria augmentar més de 200 milions per l’obligació de tancar els establiments durant quinze dies i la cancel·lació d’actes al novembre i desembre. Davant aquesta situació, l’entitat ha demanat al Govern ajornar l’entrada en vigor de les noves mesures fins dilluns i ha reclamat un pla de rescat pel sector. Així mateix, ha exigit mesures compensatòries i ha mostrat “desconfiança” davant l’anunci del Govern de destinar 40 milions a ajuts directes.

El sector dels casaments ha demanat un ajornament de l’entrada en vigor de les mesures fins dilluns i ha recordat que ja hi havia moltes bodes organitzades per aquest cap de setmana. “En les vint-i-quatre hores prèvies als enllaços no podem paralitzar-ho”, ha afirmat el president de l’AEGECat, Pep Minguell, en declaracions a l’ACN. L’associació ha mostrat “desconfiança” davant l’anunci del Govern de destinar 40 milions d’euros en ajuts directes al sector i ha reclamat mesures compensatòries concretes. “Un anunci en majúscules de 40 milions d’euros no té sentit, i menys quan venim arrossegant ERTO que encara no s’han cobrat”, ha manifestat. Minguell ha reclamat a les administracions l’ajornament del pagament de l’IRPF, l’exempció de l’IBI proporcional a la caiguda de facturació, l’exempció de la quota dels autònoms i de la Seguretat Social dels treballadors en ERTO, la reducció o ajornament de l’impost d’activitats econòmiques i l’exempció de les taxes municipals derivades de l’activitat econòmica.Així mateix, ha demanat una mediació pel que fa a les hipoteques o lloguers de les finques. El president de l’AEGECat ha recordat que les empreses estan pagant el 70% de les quotes de la Seguretat Social dels treballadors en ERTO i ha afirmat que si la limitació a la possibilitat de treballar no va acompanyada de mesures cautelars es produiran una allau d’impagaments o acomiadaments.En total, l’afectació de la pandèmia en el sector a Catalunya podria arribar als 800 milions d’euros a finals d’any. Aquesta xifra pràcticament es podria duplicar si també es tinguessin en compte l’impacte en el sector d’esdeveniments corporatius i empreses, així com l’afectació en els sectors dependents. Les empreses del sector han advertit que la situació econòmica és insostenible i que l’anul·lació d’esdeveniments i casaments abocarà a molts negocis a haver de tancar definitivament. “No només no ens ofereixen ajuts, sinó que pretenen que continuem pagant uns impostos sobre la nostra activitat econòmica quan ens l’han suspesa de facto”, ha denunciat Minguell. En aquest context, l’AEGECat ha proposat la constitució d’una taula de diàleg amb la Generalitat per abordar un pla de rescat específic per al sector i l’aplicació d’exempcions en els impostos mentre durin les restriccions. L’associació no ha descartat emprendre accions legals per “defensar” els interessos de les empreses associades i del sector. El president de l’entitat ha assegurat que compliran les mesures sanitàries però ha manifestat que el Govern ha anat sempre “una mica a cavall” del què estava passant i ha actuat “sense planificació”. “S’estan disparant trets a corre cuita sense tenir en compte les causes i conseqüències”, ha afirmat.