Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El sector del comerç exigeix a l’Estat una injecció de liquiditat directa per pal·liar la situació “d’extrema urgència”

ACN Barcelona.-El sector del comerç ha exigit a l’Estat espanyol una injecció de liquiditat directa per pal·liar la situació “extrema urgència” que està patint, després del tancament de 48.000 establiments […]

Avatar
Agències 30/03/2020

ACN Barcelona.-El sector del comerç ha exigit a l’Estat espanyol una injecció de liquiditat directa per pal·liar la situació “extrema urgència” que està patint, després del tancament de 48.000 establiments a causa del decret d’estat d’alarma i de la caiguda d’ingressos de qui ha pogut obrir. El Departament d’Empresa, les patronals i principals organitzacions de comerciants i distribuïdors han firmat un manifest unitari on demanen la suspensió de pagament de tributs, seguretat social i autònoms durant quatre mesos, l’ampliació del crèdit bancari fins a 100.000 euros i ajuts al pagament de lloguers. “És indispensable mitigar l’impacte econòmic de la crisi sanitària i preservar el màxim nombre de comerços i establiments”, adverteixen.

Així mateix, el sector comerç en ple insta a “la flexibilització de les condicions d’accés” a les mesures financeres adoptades “per tal d’incloure empreses i professionals autònoms del sector comerç tant els que han hagut de tancar, com els qui han vist reduïda significativament la seva facturació”.Finalment, reclamen “agilitat i immediatesa” en la posada en marxa de totes les mesures davant “l’extrema urgència” que necessiten empreses i professionals autònoms, així com “garantir el compromís del sistema bancari en el seu impuls”.El manifest, encapçalat per la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, l’han subscrit Pimec Comerç, Foment Comerç, l’Agrupament de Botiguers i Comerciants de Catalunya, Consell de Gremis, Retailcat, Comertia, Cecot Comerç, Barcelona Oberta, Fundació Barcelona Comerç, Fundació Comerç Ciutadà, Fecom Lleida, Foeg Girona, el Consell d’Empreses Distribuïdores d’Alimentació, Associació Nacional d’Empresas de Distribució a Catalunya, i l’Associació Espanyola de Supermercats a Catalunya.Els firmants faran arribar el text a la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Ángeles Maroto, aquest dimarts.Catalunya compta amb 32.000 comerços d’alimentari que estan treballant a màxima capacitat. L’estat d’alarma ha prohibit l’activitat del 54% del comerç, que suposa el 49% de la facturació del sector i ocupa al 45% dels treballadors i ha provocat la dràstica davallada de vendes de les botigues que han pogut aixecar la persiana. Això ha significat el tancament de 48.000 establiments, on treballen 144.000 persones, i amb una facturació agregada de prop de 20.000 milions d’euros l’any.Actualment a hi ha 101.216 establiments comercials i el 99,8% de les empreses del sector són micro, petites o mitjanes. Els treballadors del sector representen el 15% d’ocupats de Catalunya, amb 600.000 persones ocupades. El total d’autònoms del comerç al detall són 76.000, i sumant el comerç a l’engròs, el nombre s’eleva als 121.968. En el seu conjunt, el sector comerç representa el 16% del PIB a Catalunya.