Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El sector de les colònies calcula pèrdues de 10 MEUR entre març i abril i reclama ajudes

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) ha xifrat en 10 MEUR les pèrdues entre març i abril per la crisi del coronavirus i ha reclamat […]

Avatar
Agències 03/04/2020

ACN Barcelona.-L’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) ha xifrat en 10 MEUR les pèrdues entre març i abril per la crisi del coronavirus i ha reclamat ajudes específiques. L’Acellec ha demanat també que s’accepti el termini d’un any per trobar alternatives a les reserves d’activitats sense la necessitat de retornar bestretes, que són habitualment el 30% de l’import final. El sector, representat per l’Acellec, l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya (ACCAC) i La Confederació, concentra de març a juny entre el 60 i el 70% de l’activitat anual de colònies. Ha afegit que els ERTO a que “s’han vist obligades” només paren el cop de tresoreria i mantenen els llocs de feina de prop de 3.000 professionals.

En concret, l’organització ha proposat que les empreses que es dediquen a organitzar colònies tinguin també la possibilitat d’accedir a un ‘bonus’ que els permeti conservar les reserves avançades per les famílies durant un any per aplicar-les a serveis alternatius, tal i com s’ha establert amb les agències de viatges. En el cas que no sigui possible trobar alternativa, ha proposat ajudes directes, que han de servir també per cobrir inversions i despeses realitzades a les instal·lacions durant aquest any. L’Acellec ha apuntat que “no hi ha cap ingrés que ajudi a mantenir les estructures de gestió de les empreses ni les despeses de manteniment de les cases de colònies”. També ha plantejat que el Departament d’Educació faci costat al sector i recomani a les direccions dels centres escolars que programin colònies i que s’estableixin acords amb les empreses per preservar els drets de les famílies i trobar solucions “que no castiguin la viabilitat de l’activitat”. En paral·lel, ha proposat una moratòria en l’aplicació del nou decret d’instal·lacions juvenils, que estava a punt de ser publicat quan va aparèixer la crisi sanitària i que, segons Acellec, obligaria a les empreses a noves inversions per adaptar-se a la nova normativa, inversions que “no serien assumibles” actualment. Per últim, ha agraït a famílies, AMPA, entitats i escoles que s’han avingut a acordar alternatives al retorn de les bestretes que permetran fer les activitats quan sigui possible i redueixen el risc econòmic de les empreses. L’Acellec ha posat també en valor el compromís i la implicació dels monitors i ha expressat que és una prioritat preservar i donar continuïtat als equips professionals.