Diumenge, 26 de setembre de 2021 - Edició 1158
La República

El sector de la sanitat privada demana un pla Renove en tecnologia mèdica al Sistema Nacional de Salut

ACN Barcelona.-El sector de la sanitat privada espanyola demana reformar el Sistema Nacional de Salut per poder superar les conseqüències de la crisi econòmica i evitar caure de nou en […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Barcelona.-El sector de la sanitat privada espanyola demana reformar el Sistema Nacional de Salut per poder superar les conseqüències de la crisi econòmica i evitar caure de nou en aquesta situació. Per aquest motiu, situa com un dels principals reptes a curt termini un pla Renove de l’equipament tecnològic de diagnòstic i tractament del sistema sanitari que s’hauria de fer en un màxim de quatre anys. A banda, les entitats privades que es dediquen a la salut reivindiquen el seu paper per “modernitzar” el sistema actual en aspectes com la intel·ligència artificial, el ‘big data’, la telemedicina o la medicina especialitzada. En un informe presentat aquest dimarts, també defensen la col·laboració publico-privada. “Creiem que la participació de la sanitat privada en el servei públic pot contribuir a estimular-lo i a millorar-lo”, destaca un dels seus autors, Ignacio Riesgo.

L’informe ‘Deu temes candents de la Sanitat Espanyola el 2019’, editat pel Cercle d’Empresaris i que s’ha presentat en una jornada de la patronal Associació Catalana d’Entitats de Salut (ACES), defensa que la col·laboració público-privada és “essencial”. “Crec que és, o hauria de ser, de l’interès de la sanitat privada que la sanitat pública funcioni bé i el fet que funcioni bé no hauria de ser un obstacle per al desenvolupament del sector privat”, ha argumentat Riesgo, que ha escrit l’informe juntament amb Julián García Vargas, exministre de Sanitat i Defensa en governs de Felipe González. El document proposa crear una Agència d’Informació Sanitària que doni transparència al sistema i estableixi uns indicadors de salut estatals per comparar resultats entre territoris, hospitals i institucions del sector públic i privat, així com millorar el sistema de contractació i compres. També sostenen que el problema no és que no hi hagi pocs metges a Espanya però, en canvi, demanen mesures per evitar que marxin a treballar a l’estranger, incentius per treballar en determinades àrees o solucionar la seva ”precarització”. En canvi, demanen més infermeres i sobretot un major impuls de l’atenció primària com a mecanisme per evitar hospitalitzacions innecessàries i per la seva contribució a la millora de la salut de la població i la reducció de desigualtats.L’informe també posa de manifest el paper dels ”nous entrants” al sistema sanitari, és a dir, plataformes o empreses que no són sanitàries que des del cercle consideren que influiran al sector. Empreses com Walmart, companyies que afegeixen l’atenció sanitària entre la seva cartera de serveis, companyies natives a internet o grans plataformes com Google o Amazon poden tenir cada vegada ”més presència” a la sanitat, apunten.