Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El sector de la moda reclama mesures fiscals i un marc normatiu per regular els lloguers dels locals

ACN Barcelona.-Les principals associacions del sector de la moda han enviat una carta a la ministra d’Assumptes econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, […]

Avatar
Agències 13/04/2020

ACN Barcelona.-Les principals associacions del sector de la moda han enviat una carta a la ministra d’Assumptes econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, i la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, per reclamar “mesures urgents” que permetin la “supervivència” de la indústria. La crisi del coronavirus posa en risc un terç dels llocs de feina i fins a un 40% dels ingressos del sector, segons l’informe ‘Anàlisi de l’impacte de la crisi de la covid-19’, elaborat per EY i Boston Consulting Group. Per aquest motiu, les associacions han reclamat al govern espanyol fixar un marc normatiu que “asseguri jurídicament” els acords entre propietaris i inquilins en matèria de lloguers comercials i establir mesures fiscals.

En concret, el marc normatiu hauria de comprendre la possibilitat de condonar les rendes i renegociar els contractes de manera bilateral. “En una situació de tancament complet dels establiments, els comerços no tenen capacitat per afrontar les despeses corrents”, alerten les associacions Moda España, Acotex, ANGED i Asepri a través d’un comunicat. Pel que fa a les mesures fiscals, han demanat endarrerir, suspendre, flexibilitzar els requisits o establir beneficis fiscals per al pagament de l’Impost de Societats, l’IVA o l’IRPF. A més, han proposat flexibilitzar el procediment que ha de seguir l’empleat per fer tasques diferents a les fixades en els convenis laborals per “adaptar” els llocs de feina a les noves “necessitats”. En matèria dels Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO), les associacions han demanat un “aclariment exprés” que el compromís de l’ocupació “decaigui” quan concorrin causes econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció. A més, han reclamat la possibilitat de tramitar un nou ERTO un cop finalitzi el que s’hagi sol·licitat pel coronavirus per fer front al “greu problema” de liquiditat durant diversos mesos. L’impacte del coronavirus al sectorL’informe elaborat per EY i Boston Consulting Group alerta que les empreses de la indústria de la moda han de fer front als costos operatius tot i la pèrdua dels ingressos. Aquests representen un 50% de la facturació total i inclouen els salaris dels empleats, el pagament dels lloguers, la part d’inventari ja adquirida i els impostos. “A curt termini, les empreses estan lluitant per preservar el valor de la companyia i necessiten mecanismes que contribueixin a alleugerir les tensions de liquiditat i tresoreria que estan patint. Tot i això, és necessari pensar a mitjà i llarg termini, ja que el sector s’enfronta a un canvi de model en el qual els hàbits del consumidor també canviaran”, assegura el soci responsable del sector de Distribució i Productes de Consum d’EY, Javier Vello.