Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

El sector català de la discapacidad reclama igualtat de condicions per votar de cara a les properes eleccions

ACN Barcelona.-El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) reclama igualtat de condicions a l’hora de votar en les eleccions previstes per a les properes setmanes i posar […]

Avatar
Agències 09/04/2019

ACN Barcelona.-El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI) reclama igualtat de condicions a l’hora de votar en les eleccions previstes per a les properes setmanes i posar fi a la discriminació del col·lectiu en la participació política. COCARMI, la principal plataforma de defensa de les persones amb discapacitat a Catalunya, lamenta les diferents instruccions de la Junta Electoral Central (JEC), que preveuen la possibilitat que es pugui alertar que l’emissor de vot no ha actuat de manera voluntària, lliure o conscient, ja que considera que alteren el mandat de la reforma electoral. El comitè denuncia que d’una banda, s’obre la porta a “ambigüitats” i, de l’altra, perquè és “contrària al dret de participació política de las persones amb discapacitat que recull la Convenció sobre Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides”.

“La reforma de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) ha permès la recuperació del dret a vot de totes les persones amb discapacitat d’Espanya, una fita històrica que ens apropa a la plena ciutadania”, afirma el president de COCARMI, Antonio Guillén, que afegeix: “Tot i certes reticències, seguirem treballant perquè cada persona amb discapacitat pugui votar sense haver de superar més obstacles”. COCARMI recorda a les forces polítiques la importància que tot el procés sigui accessible. Així, insta a assegurar que els col·legis electorals siguin accesibles per a totes les persones amb discapacitat i que els processos de votació siguin secrets i fàcils de comprendre en totes les convocatòries electorals. La plataforma emana que s’assegurin que les instal·lacions i els materials de les campanyes electorals, els debats polítics, els programes i els llocs web dels partits siguin accessibles i incloguin les persones amb discapacitat. També reclama assegurar que totes les persones amb discapacitat, també les que viuen en institucions, puguin exercir el dret a vot de forma secreta i independent en totes les eleccions. Aquest és el cas de les persones amb discapacitat visual, que poden votar de forma independent i secreta a les eleccions estatals i europees, però no en les municipals, ja que no es disposa de paperetes en Braille.