Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

El sector aeri i turístic aplaudeix que el Parlament Europeu tiri endavant el certificat sanitari per poder viatjar

ACN Brussel·les.-Una dotzena d’entitats del sector aeri i turístic, entre les quals hi ha Airlines for Europe, IATA o el Consell Internacional d’Aeroports (ACI), han celebrat que aquest matí el […]

Avatar
Agències 29/04/2021

ACN Brussel·les.-Una dotzena d’entitats del sector aeri i turístic, entre les quals hi ha Airlines for Europe, IATA o el Consell Internacional d’Aeroports (ACI), han celebrat que aquest matí el Parlament Europeu hagi consensuat la seva posició sobre el certificat sanitari que ha de servir per viatjar amb seguretat arreu del continent. Ara, la moció passarà a mans del Consell Europeu i la Comissió Europea. Les entitats recalquen que les modificacions que ha proposat la cambra envien un “fort missatge polític” des del Parlament sobre la urgència de recuperar la llibertat de moviments a la UE. Alguns d’aquests canvis són que el document passi a anomenar-se ‘Certificat COVID-19 de la UE’ en comptes de “Certificat Digital Verd” i la gratuïtat dels testos PCR.

Una de les principals exigències és la “gratuïtat i accessibilitat” de les proves PCR que s’hauran de fer tots els que no s’hagin pogut vacunar o no hagin passat la covid-19 per poder desplaçar-se. La cambra també negociarà amb les capitals per eximir de quarantenes o tests a l’arribada als passatgers que viatgin amb el nou salconduit europeu.Per la dotzena d’entitats del sector aeri i turístic, els testos són “claus” per a la lluita contra al covid-19 però la seva obligatorietat per agafar el vol “no hauria de crear una distorsió econòmica entre els viatgers”, apunta. “Amb testos que oscil·len entre els 10 i els 150 euros, està clar que aquest alt cost pot ser dissuasiu a l’hora de viatjar, especialment entre les famílies”, subratlla el comunicat.D’altra banda, un altre canvi que ha suggerit la cambra és la no aplicació de mesures com les quarantenes o més testos per als passatgers que presentin el certificat verd digital o el “Certificat COVID-19 de la UE”.Per les entitats, les esmenes proposades envien un “fort missatge polític” des del Parlament Europeu sobre la urgència de recuperar la llibertat de moviments a la UE. “No és un privilegi, és un dret recollit com un dels pilars únics recollits en els tractats europeus”, recalquen.Entre els organismes i entitats que signen el comunicat hi ha Airlines for Europe, IATA, el Consell Internacional d’Aeroports (ACI), la Cruise Lines International Association (CLIA), la Comissió Europea d’Agents de Viatges o l’associació que reuneix el comerç duty free, entre d’altres, arreu del continent (ETRC).