Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El Rei dels belgues es disculpa pels “actes de violència i crueltat” durant l’època colonial al Congo

ACN Brussel·les.-El rei Felip de Bèlgica ha reconegut per primer cop que es van cometre “actes de violència i crueltat” durant l’època colonial al Congo. En una carta enviada al […]

Avatar
Agències 30/06/2020

ACN Brussel·les.-El rei Felip de Bèlgica ha reconegut per primer cop que es van cometre “actes de violència i crueltat” durant l’època colonial al Congo. En una carta enviada al president de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi, en motiu del seixanta aniversari de la independència del país, la monarquia belga diu “lamentar profundament” el “sofriment i les humiliacions” que va patir la població del Congo durant l’època colonial. “Es van cometre actes de violència i crueltat que encara pesen sobre la nostra memòria col·lectiva”, diu la monarquia belga, que assumeix el deute històric amb el Congo per l’explotació del país, primer per part de Leopold II i posteriorment per l’Estat belga, que va causar més de 10 milions de morts al país.

En el mateix dia, la primera ministra belga, Sophie Wilmès, també ha remarcat que “és l’hora que Bèlgica miri cara a cara el seu passat”, cosa que considera que “passa pel reconeixement del patiment dels altres”. El parlament federal de Bèlgica ha apostat per crear una comissió per abordar en els pròxims mesos el passat colonial.