Dilluns, 21 de juny de 2021 - Edició 1061
La República

El Regne Unit rebutja l’extradició de Julian Assange als EUA

ACN Brussel·les.-El Tribunal Penal Central d’Anglaterra ha rebutjat l’extradició del fundador de WikiLeaks Julian Assange als Estats Units, on s’exposa a una pena màxima de 175 anys a la presó […]

Avatar
Agències 04/01/2021

ACN Brussel·les.-El Tribunal Penal Central d’Anglaterra ha rebutjat l’extradició del fundador de WikiLeaks Julian Assange als Estats Units, on s’exposa a una pena màxima de 175 anys a la presó per 17 delictes d’espionatge i un delicte per la publicació d’informació classificada. La jutgessa Vanessa Baraitser ha denegat aquest dilluns l’entrega de l’activista a les autoritats estatunidenques pels seus problemes de salut mental. A més d’alertar sobre el risc de suïcidi, la defensa d’Assange havia denunciat les “motivacions polítiques” del cas i el risc que no tingui un “judici just” als EUA. La decisió d’aquest dilluns encara es pot recórrer i, per tant, no és ferma.

La jutgessa Baraitser ha determinat que seria “opressiu” extradir-lo als EUA pels seus problemes mentals, ja que tindria opcions per suïcidar-se inclús en una presó de màxima seguretat. Per tant, ha acceptat l’evidència d’experts mèdics aportada per la defensa sobre la depressió que pateix Assange.En canvi, la jutgessa ha rebutjat la resta dels arguments en contra de l’extradició perquè considera que no és “política” i que les suposades activitats delictives que hauria comès van més enllà del periodisme. Així, la justícia britànica no ha denegat l’extradició pel fons del cas, sinó per l’estat mental d’Assange.Assange compleix una pena de presó d’un any al Regne Unit per haver trencat les condicions de la fiança, després d’haver estat set anys refugiat a l’ambaixada equatoriana al Regne Unit. Suècia també reclamava l’extradició d’Assange per uns càrrecs d’abús sexual, però va decidir tancar el cas.Els EUA contra AssangeEl govern dels Estats Units acusa el fundador de WikiLeaks de posar vides “en risc” amb la publicació de WikiLeaks de centenars de milers de documents filtrats sobre les guerres d’Afganistan i Iraq i de cables diplomàtics entre el 2010 i el 2011. Les autoritats nord-americanes van al·legar durant el judici per l’extradició que el periodisme no és una “excusa” per fer activitats criminals.Per contra, diverses entitats de drets humans alerten de l’amenaça per a la llibertat de premsa que suposa el cas. A més de denunciar el caràcter “polític” de l’acusació, la defensa de Julian Assange va avisar a la jutgessa de “l’alt risc de suïcidi” de l’activista pel seu “estat mental fràgil”.El Relator Especial de l’ONU sobre tortura i tractaments cruels, inhumans o degradants, Nils Melzer, s’oposa a l’extradició perquè veu un “risc real de violacions de drets humans” als EUA. Recentment, Melzer va assegurar que Assange no ha tingut “cap judici just” fins ara.