Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

El rap s’imposa en la primera jornada d’un Festival Cruïlla amb mascaretes i sense distàncies

ACN Barcelona.-El rap ha estat el protagonista musical de la primera jornada del Festival Cruïlla 2021. El cartell de dijous està integrat en exclusiva per artistes del gènere, des dels […]

Avatar
Agències 08/07/2021

ACN Barcelona.-El rap ha estat el protagonista musical de la primera jornada del Festival Cruïlla 2021. El cartell de dijous està integrat en exclusiva per artistes del gènere, des dels locals Lágrimas de Sangre i Sr.Wilson, fins als incipients Natos y Waor, i per tancar, el raper saragossà Kase.O, l’ex-líder de Violadores del Verso i que actualment celebra 10 anys del projecte/disc en solitari ‘Jazz Magnetism’ amb què es va atrevir a barrejar rap i jazz. Pel que fa a Lágrimas de Sangre, el grup del Maresme ha debutat al Cruïlla fent moure i ballar el públic congregat davant de l’escenari gran, Estrella Damm. L’ús de mascaretes segueix sent la tònica dominant, i especialment visibles a la part frontal dels escenaris on es prohibeix de beure i menjar.

La primera jornada del Cruïlla 2021 ha reunit prop de 18.000 persones, segons ha informat l’organització. La obligació de dur mascareta dins del recinte sempre que no es pogués garantir la distància social s’ha acomplert en línies generals aquest dijous. Hi ha ajudat la prohibició de consumir (beure o menjar) en un ampli perímetre control d’accés a la part frontal dels escenaris. I 150 operaris del festival, que s’han dedicat a recordar la norma als assistents que incomplien, allà on fos. Superat el tràmit dels testos d’antígens (sense aglomeracions ni incidències aquest dijous) i amb la mascareta posada o a punt, pels espectadors, la música i la normalitat s’han fet protagonistes del festival. Després de l’obertura accidental de Sr.Wilson (en el lloc de Senyor Oca, cancel·lat per positiu per coronavirus), i després que Rayden sumés el primer volum considerable de públic davant d’un escenari, Lágrimas de Sangre han fet vibrar l’esplanada de l’escenari gran del festival. El grup maresmenc du una dècada de trajectòria, però el d’avui ha estat el seu debut al festival barceloní. En català i castellà, amb i sense guitarres, el trio de cantants han sacsejat el públic i han confirmat el seu poder de convocatòria. El seu conegut activisme i les lletres combatives no van en detriment d’un repertori en ocasions festiu, que fuig sovint de la cadència del rap i abraça ritmes més accelerats i ballables. Kase.0, 10 anys de ‘Jazz magnetism’ Després dels catalans ha arribat l’hora del duet madrileny Natos i Waor, repetidors al festival i que de fet enguany hi actuen per l’ajornament del concert que havien d’oferir el 9 d’abril al Sant Jordi Club. Ha tancat la jornada Kase.0, alter ego artístic de Jabier Ibarra, l’mc saragossà que passa per ser un dels rapers espanyols més importants de tots els temps. Després de la seva fecunda i reconeguda etapa com a líder del grup Violadores del Verso, Ibarra va publicar ara fa 10 anys el disc ‘Jazz magnetism’, un àlbum que va marcar un abans i un després en la seva trajectòria. En aquell àlbum l’artista es va atrevir a mesclar el rap amb el jazz, i a cantar per tant acompanyant un conjunt instrumental. Posteriorment el cantant ha continuat la seva carrera en solitari amb nous àlbums com ‘El Círculo’ (2016) i el més recent ‘Dentro del Círculo’. Després de Barcelona, Kase.O seguirà girant per diverses capitals de l’Estat amb motiu del desè aniversari de ‘Jazz magnetism’.