Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023
Edició 1777

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 07 de juny del 2023

El PSOE guanyaria les eleccions al Congrés i Sumar sense Podem ascendiria a tercera força, segons el CIS

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El baròmetre de maig del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) situa el PSOE com a virtual guanyador d’unes eleccions al Congrés amb el 29,1% dels vots, 1,9 punts més que el PP, que obtindria el 27,2% de les paperetes. Per darrere seu se situaria per primera vegada com a tercera força la plataforma Sumar de Yolanda Díaz, amb el 12,3% dels vots. En quarta posició hi consta Vox, amb el 10,6% dels vots. El CIS comptabilitza per separat els vots de Yolanda Díaz i els de Podem, que quedaria en cinquena posició amb el 6,1% de les paperetes. ERC obtindria el 2,4% dels sufragis de tot l’Estat, mentre que Junts l’1,2% i la CUP el 0,7%. Ciutadans manté la deriva a la baixa amb el 2,3%.

El baròmetre, que es va fer amb 4.000 entrevistes (587 a Catalunya) entre el 3 i el 8 de maig, i per tant té en compte la polèmica per la sequera i Doñana, però no l’element de campanya del PP sobre les llistes de Bildu, assenyala que els populars se situen ja a menys de dos punts del PSOE, mentre que en l’anterior baròmetre el PSOE avantatjava en 4,3 punts el PP.

Publicitat

De fet, el CIS de maig recull que el PSOE ha perdut 1,3 punts d’intenció de vot en un mes (del 30,4% al 29,1%), mentre que el PP ha guanyat 1,1 punts (del 26,1% al 27,2%).

El sondeig apunta a un ascens de Sumar, que engloba també IU, Compromís, En Comú, Més País, CHA i Equo. La plataforma de Yolanda Díaz se situa per primera vegada en tercera posició amb el 12,3% dels vots, 1,7 punts més que al baròmetre del mes d’abril (10,6%). Per contra, Podem en solitari perd sis dècimes, i passa del 6,7% al mes d’abril al 6,1% al baròmetre del maig.

Vox se situa en quarta posició. Perd cinc dècimes d’intenció de vot i passa de l’11,1% al mes d’abril al 10,6% al maig. Una deriva negativa que manté també Ciutadans, que passa del 2,8% a l’abril a un 2,3% al maig.

ERC se situa com a sisena força a tot l’Estat, per davant de Ciutadans, amb el 2,4% dels vots. Són tres dècimes més respecte al mes d’abril, quan el CIS li atorgava el vot del 2,1% dels sufragis de tot l’Estat.

Junts també augmenta els suports en tres dècimes. Passa del 0,9% al sondeig del mes d’abril a un 1,2% al de maig. La CUP també en guanya una per passar del 0,6% de l’abril al 0,7% al maig.

<strong>Yolanda Díaz, la líder més ben valorada</strong>

Cap dels líders de les formacions espanyoles aprova en valoració dels ciutadans. La més ben valorada és la líder de Sumar, Yolanda Díaz, amb un 4,79. Per darrere seu el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, amb un 4,39. En tercer lloc queda Íñigo Errejón, amb un 4,12, i en quarta posició el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, amb un 4,11. La secretària general de Podem només obté un 3,36, i el líder de Vox, Santiago Abascal, ocupa l’últim lloc de la llista amb un 2,86.

<strong>Sánchez, el president preferit</strong>

Preguntats per qui preferirien que fos president espanyol, un 20,7% dels enquestats apunten a Pedro Sánchez, mentre que un 15% aposten per Alberto Núñez Feijóo. Yolanda Díaz apareix en tercera posició amb el 12,7%, i lluny d’ella, amb el 5,8%, Santiago Abascal.

<strong>Economia i atur, principals problemes</strong>

Un cop més, la crisi econòmica i els problemes de naturalesa econòmica encapçalen la llista de problemes que assenyalen els ciutadans, amb un 39,3% de les respostes. Just per davant de l’atur (33,9%), dels “problemes polítics en general” (22,1%) i de la sanitat (14,5%). La qualitat de l’ocupació (12,9%) i l’habitatge (11,8%) consten en cinquena i sisena posició. La independència de Catalunya només apareix al 0,4% de les respostes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió