Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El PSC-Units registra una proposició de llei per “consolidar” la memòria històrica

ACN Barcelona.-El PSC-Units registrarà una proposició de llei per “consolidar” la política de memòria històrica. La iniciativa vol “millorar” la legislació existent i “omplir els buits amb els aspectes que […]

Avatar
Agències 02/07/2021

ACN Barcelona.-El PSC-Units registrarà una proposició de llei per “consolidar” la política de memòria històrica. La iniciativa vol “millorar” la legislació existent i “omplir els buits amb els aspectes que no s’hi preveuen” perquè hi hagi una “regulació completa, coherent i integral de la memòria democràtica a Catalunya”. La proposició introdueix un cens general de víctimes, amb la incorporació del cens de persones desaparegudes, regular el banc de dades d’ADN o agilitzar els protocols d’informació per indicis de la comissió de delictes en les investigacions de les troballes respecte a persones desaparegudes. Inclou un règim sancionador i dona eines per evitar que es produeixi un enaltiment del feixisme o de la dictadura.

Els socialistes argumenten que la iniciativa és necessària perquè fins ara la legislació en aquest àmbit és “de caràcter fragmentari”. D’una banda, hi ha la Llei 13/2007 de Memorial Democràtic. D’altra banda, la Llei 10/2009 sobre la localització i identificació de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, i la dignificació de les fosses comunes. FInalment, hi ha la Llei 11/2017, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. Aquesta és la primera proposició de llei que presenten en aquesta legislatura el grup parlamentari de Salvador Illa, qui en campanya ja va manifestar que volia promoure una nova llei de memòria democràtica catalana sobre la localització i identificació dels desapareguts durant la guerra civil i el franquisme.El PSC-Units ja va presentar una proposició de llei amb aquesta mateixa intenció, que va superar el debat a la totalitat. “Ens vam mantenir fidels a l’acord d’esperar al projecte de llei que el Govern havia anunciat que portaria immediatament al Parlament. Va transcórrer tota la legislatura sense que el Govern registrés el projecte. No esperarem més”, subratllen. En roda de premsa, la portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero, ha dit que la legislació és important després de veure com el líder del PP, Pablo Casado, deia aquesta setmana que la Guerra Civil “va enfrontar qui volia democràcia sense llei i qui volia llei sense democràcia”. “Volia tergiversar el que va passar, i és important que tinguem memòria i que no sigui tergiversada per ajudar a no repetir els errors en un futur”, ha remarcat.Una proposta de llei per l’estabilització dels treballadors del sector públicEls socialistes també han fet una proposta d’estabilització dels treballadors del sector públic, que entraran com una esmena a la totalitat a la proposició de la CUP, amb el seu text alternatiu. D’una banda, volen que es regui l’estabilització del treball temporal, i que s’estableixi que aquells contractes temporals durant almenys els tres anys anteriors a l’entrada en vigor de la norma s’acullin a una convocatòria de concurs públic. D’altra banda, demanen que les convocatòries d’estabilització “respectin els principis d’igualtat, mèrit, capacitat i lliure concurrència”, per experiència però també per oposició “perquè les persones joves puguin incorporar-se a la funció pública”. Finalment també presentarn una proposició de llei sobre el teletreball, ara regulada a través d’un decret llei. Tot plegat, per “aprofitar les noves maneres de treballar i potenciar la transformació digital”.Govern AlternatiuEls socialistes han reunit aquest divendres al matí els consellers a l’ombra de l’anomenat govern alternatiu. En aquest espai, encapçalat pel president a l’ombra i cap de l’oposició, Salvador Illa, han debatut sobre les dues propostes de llei que registraran.