Dijous, 17 de juny de 2021 - Edició 1057
La República

El PSC-Units pregunta al Govern per què s’han fet “tan pocs” tests ràpids a Catalunya

ACN Barcelona.-El PSC-Units ha registrat una bateria de preguntes al Govern perquè expliqui per què s’han fet “tan pocs tests ràpids d’anticossos” a Catalunya, i si hi ha algun programa […]

Avatar
Agències 04/05/2020

ACN Barcelona.-El PSC-Units ha registrat una bateria de preguntes al Govern perquè expliqui per què s’han fet “tan pocs tests ràpids d’anticossos” a Catalunya, i si hi ha algun programa per realitzar-ne més. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, a dia 2 de maig s’han fet a Catalunya 234.622 proves PCR i 9.857 test ràpids anticossos, una xifra minsa si es compara amb València -115.377 i 40.559- o Madrid -268.718 i 54.411-, segons les xifres que aporten els socialistes. La diputada Assumpta Escarp, que és qui registra les preguntes a la Mesa del Parlament, també demana saber quants tests ràpids han arribat a Catalunya des de l’inici de la pandèmia, separant les compres directes dels enviaments del ministeri de Sanitat.

D’altra banda, els socialistes també han registrat aquest dilluns una altra bateria de preguntes després que la consellera de Salut, Alba Vergés, hagi explicat que aprovaran una nova resolució que obligarà els laboratoris privats a demanar una autorització per poder vendre tests de covid-19, i que, per tant, no s’estava fent fins ara. Salut va avisar-los a mitjans d’abril que s’havien de posar a disposició del sistema públic. “Com és possible que es continuïn fent aquests tests sense que la conselleria de Salut intervingui?”, pregunten des del PSC, que també volen saber “per quin motiu han trigat” en fer aquesta resolució “concreta”. En la mateixa línia, qüestionen “a qui afavoreixen amb aquesta passivitat davant els laboratoris privats” i per la xifra de tests fets “sense control del Departament” i a quins preus.Els socialistes volen saber per què no s’han fet més proves emmarcades en el programa Orfeu de test ràpids a través de les universitats i centres de recerca. També pregunten si el CatSalut o el Departament, o alguna altra empresa, ha comprat 30 vehicles de comandament i camions pel Servei d’Emergències Mèdiques sense licitació. Finalment, en les preguntes registrades per Escarp s’interroga per la composició del Consell d’Administració de l’empresa Logaritme, el paper d’aquesta companyia durant la pandèmia o quin material adquirit per Salut a aquesta empresa ha hagut de ser retornat. També pregunten pel nombre de metges que tenien les residències de gent gran abans de la seva adscripció al Departament de Salut.