Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

El PSC rebutja un acord a la cimera de la sequera per les discrepàncies amb el Govern sobre les sancions als ajuntaments

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El PSC ha rebutjat un acord a la cimera de la sequera per les discrepàncies amb el Govern sobre el règim sancionador als ajuntaments del decret de sequera. Després de gairebé quatre hores de reunió entre partits i Govern, la diputada Sílvia Paneque ha explicat que s’havien obert a pactar una moratòria almenys fins al setembre per donar més marge als ajuntaments “per licitar les obres necessàries” per abordar la sequera. El Govern havia proposat l’1 de juliol com a límit i el PSC ha estat l’únic partit que s’hi ha oposat, així que la cimera ha acabat sense acord. “Cap alcalde ni alcaldessa malmeten ni una sola gota d’aigua a Catalunya”, ha assegurat Paneque.

La diputada socialista ha acusat el president Pere Aragonès i la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, de “faltar” els seus compromisos i ha negat que el PSC s’hagi oposat al pacte per “electoralisme”.

Publicitat

<strong>Demandes del PSC</strong>

El PSC havia demanat que s’eliminin les sancions previstes pels municipis, o aplicar un règim transitori mínim d’un any. Els socialistes han acusat l’executiu de promoure una política de fiscalització i d’incloure sancions amb ànim recaptatori. De fet, Junts també ha reclamat que es derogui el règim sancionador establert al decret de sequera.

El PSC confiava que de la cimera en poguessin sortir modificacions al decret aprovat pel Govern i convalidat pel Parlament la setmana passada. Els socialistes demanaven prioritzar els recursos previstos als pressupostos (760 MEUR) per a les actuacions més urgents, com l’ETAP del Besòs (110 MEUR) o l’ampliació de la dessalinitzadora de Tordera (165 MEUR).

A més, reclamaven recursos addicionals per fer millores de la xarxa i per reguladors de pressió.Els socialistes també volien que es permetés als ajuntaments poder omplir piscines públiques perquè serveixin com a refugi climàtic a l’estiu, una reivindicació que alcaldes de l’arc metropolità ja han traslladat al Govern.

A banda, proposaven la creació de la Taula Nacional de l’aigua amb representants de les entitats municipalistes, de l’àrea metropolitana de Barcelona, operadors del cicle de l’aigua, representants de col·legis professionals, sector acadèmic i universitari i ASAC, ACATCOR i AMAP com a entitats que agrupen les entitats i associacions vinculades als serveis d’aigua de Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió