Dilluns, 2 d'agost de 2021 - Edició 1103
La República

El PSC proposa un nou Pacte per la Salut per revertir en dos anys la privatització de l’assistència mèdica

ACN Barcelona.-El grup PSC-Units proposa un nou Pacte per la Salut amb l’objectiu de revertir en dos anys la privatització de l’assistència mèdica. Forma part de les propostes de resolució […]

Avatar
Agències 02/07/2020

ACN Barcelona.-El grup PSC-Units proposa un nou Pacte per la Salut amb l’objectiu de revertir en dos anys la privatització de l’assistència mèdica. Forma part de les propostes de resolució que han presentat en el marc del ple monogràfic del Parlament sobre la covid-19 i que es votaran aquest divendres. Els socialistes aposten per una sèrie d’inversions per fer front a la reconstrucció post-covid-19: 900 MEUR per als ajuntaments, 100 MEUR per al sector comercial, 50 MEUR per als autònoms, 30 MEUR per a programes digitals a empreses i 120 MEUR per a un pla d’automoció. A més, reclamen al Govern que presenti en el termini de sis mesos una auditoria sobre la despesa per fer front al coronavirus.

Segons el PSC, el Pacte per la Salut ha de ser “fruit d’un acord majoritari entre les forces parlamentàries, polítiques i socials, amb participació de les entitats científiques i sindicals, que permeti establir les bases econòmiques, legislatives i organitzatives per abordar les reformes necessàries del Sistema de Salut”. Es tracta, segons els socialistes, de revertir, en el termini de dos anys, la privatització de l’assistència mèdica als centres residencials catalans “perquè aquesta sigui assumida per professionals del sistema públic de salut”. I també reclamen que es “redefineixi i s’enforteixi” els Sistemes d’Atenció Domiciliària i un pla de xoc per a les llistes d’espera, que s’han vist agreujades per la pandèmia. Pel que fa a la polèmica sobre l’adjudicació del seguiment dels casos positius a una empresa filial de Ferrovial, el PSC vol que sigui l’atenció primària qui s’encarregui d’aquesta tasca. En referència al sector turístic, el PSC proposa revisar i adaptar el Pla Estratègic de Turisme 2018-2022 i el Pla de Màrqueting Turístic de Catalunya 2018-2022 a la “nova realitat derivada de la covid-19”, i vol que s’allargui la moratòria de l’increment de la taxa turística fins a l’1 de gener del 2021.Encara sobre les modificacions dels pressupostos, les propostes de resolució insten el Govern a presentar en el termini d’un mes un informe de la despesa extraordinària que ha suposat la pandèmia, i un altre informe sobre els recursos rebuts del fons estatal de 16.000 MEUR a repartir entre totes les comunitats.D’altra banda, el PSC vol que el Govern, en dos mesos, faci els “canvis tècnics i legislatius” per fer complementaris l’ingrés mínim vital estatal i la renda garantida de ciutadania.