Diumenge, 29 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

El PSC nega que sigui només la B-40 el que bloqueja l’acord de pressupostos amb el Govern

ACN Barcelona – El PSC nega que només la B-40 estigui “bloquejant” un acord de pressupostos, com ha afirmat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. La portaveu dels […]

Agències 17/01/2023

ACN Barcelona – El PSC nega que només la B-40 estigui “bloquejant” un acord de pressupostos, com ha afirmat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja. La portaveu dels socialistes catalans, Alícia Romero, ha dit que “no hi ha un sol punt” de desacord, sinó que n’hi ha més, com la no obertura de delegacions el 2023, la suspensió de la prova pilot de la Renda Bàsica Universal o 100 MEUR per un pla de xoc per les llistes d’espera. “Hi ha més coses i hem de poder-ho desencallar tot”, ha assenyalat Romero, que creu que l’executiu “s’enroca” i intenta “imposar una visió minoritària” en projectes com la B-40 o el Hard Rock.

Després d’una reunió dissabte al vespre entre el president del Govern, Pere Aragonès, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, els socialistes “resten a l’espera” que ERC “encaixi” les seves propostes per a desencallar el pressupost. En cas que no sigui així, avisa Romero, que l’executiu ho faci “cercant altres suports al Parlament”. 

El PSC insisteix al Govern que ha d’acceptar “la posició majoritària” al país sobre projectes com la B-40 i l’ampliació de l’aeroport del Prat, que tenen “una àmplia majoria de suport”. “Qui s’enroca és el Govern quan parla de majories, quan ells no estan inclosos en la majoria i no la volen acceptar”, ha continuat Romero. Sobre la B-40, ha assegurat que hi ha majoria per acceptar la Ronda Nord entre Sabadell i Terrassa i que “fins i tot ERC ha votat a favor en algun lloc”. 

I és que els socialistes recorden un dia sí l’altre també que el Govern només compta amb el suport de 33 diputats, els mateixos que tenen els d’Illa. “Cal cedir també amb les visions per a poder avançar”, ha raonat Romero. “I si no vol fer-ho, té tota la llibertat d’anar a cercar altres suports”, ho ha reblat.

Romero demana a l’executiu “concrecions” sobre aquests projectes i que no se segueixi “marejant la perdiu”: “Volem concrecions i que el Govern decideixi”. Pel que fa a l’aeroport del Prat, remarquen que no estan demanant si les pistes de l’aeroport han d’anar “tants metres cap a l’esquerra o cap a la dreta”, però sí que s’ampliï. “Si no, Milà, Torí i altres aeroports ens passaran davant i les connexions a l’Àsia o l’Amèrica del Sud no passaran per Barcelona”, ha insistit Romero, que alerta que això fa perdre competitivitat i inversions al país. 

Mentre que el Govern diu que aquestes qüestions són extrapressupostàries, els socialistes apunten que es poden incorporar partides pressupostàries per la B-40 mitjançant el conveni, o en el cas de Hard Rock per la transacció dels terrenys entre La Caixa i els inversors. 

Un acord de pressupostos està més lluny que fa uns dies? Per al PSC està “igual de prop o de lluny” i insisteix que toca al Govern decidir si vol pressupostos i si els vol amb ells.