Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

El PSC diu que el pressupost posarà Catalunya en marxa i demana al Govern que “compleixi fil per randa” amb el pacte

ACN Barcelona – La portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha celebrat que aquest divendres s’aprova “un bon pressupost”, que “ha de servir perquè Catalunya es posi en marxa”. En el […]

Agències 10/03/2023

ACN Barcelona – La portaveu del PSC-Units, Alícia Romero, ha celebrat que aquest divendres s’aprova “un bon pressupost”, que “ha de servir perquè Catalunya es posi en marxa”. En el debat previ a l’aprovació definitiva dels comptes al Parlament, Romero ha demanat que el pacte “es compleixi de la A a la Z, fil per randa”. “Nosaltres complirem el que ha pactat i esperem que vosaltres també ho feu”, ha insistit. D’altra banda, ha reclamat a l’executiu de Pere Aragonès que assumeixi que està “en minoria” després d’haver “perdut el suport de la CUP i JxCat”. Romero ha dit que els socialistes sempre entraran a negociar, però que no s’adheriran a tot allò que faci l’executiu: “No falquem el Govern, seguirem fent una oposició crítica i constructiva”.

La portaveu del PSC ha garantit que el seu grup complirà amb tot el que han pactat i ha desitjat que també ho faci l’executiu per estalviar-se retrets. “Seria el millor per a continuar avançant en la generació de confiança i acords”, ha argumentat Romero. Alhora, ha dit que a totes dues parts els interessa que el pacte es compleixi i ha dit que posaran “tot l’esforç” en què així sigui. Tot i això, Romero ha demanat que no es llegeixi com una mostra de desconfiança. “Sabem que compliran, conec bé a Aragonès i sé que posarà tots els esforços perquè aquest acord es compleixi”, ha continuat. De totes maneres, l’executiu i els de Salvador Illa van acordar una comissió de seguiment de l’acord pressupostari.

Romero també ha reconegut que l’acord “ha arribat tard” i ha admès que haurien de ser capaços d’aprovar uns pressupostos amb l’antelació suficient perquè entrin en vigor l’1 de gener. “Ho hauríem pogut fer abans, però de vegades això de teixir acords costa el seu temps; però ha acabat bé i això és el més important”, ha dit.

També ha admès que el procés de negociació “ha estat dur i llarg”, però alhora “enriquidor” i amb un resultat “satisfactori” per als socialistes, que han aconseguit acordar 282 propostes amb el Govern. D’aquestes, n’ha destacat 3: els 100 MEUR per la millora de l’atenció a l’alumnat amb necessitats educatives especials, les mesures per a reduir les llistes d’espera en salut i dependència i els 760 MEUR en polítiques d’aigua.

Finalment, ha recordat al Govern que es troba en minoria, amb només 33 diputats. “Primer van perdre el suport de la CUP i després de JxCat. Estan en una situació delicada i feble”, els ha alertat. Per al PSC, el suport als comptes del Govern no significa “falcar” l’executiu i insisteixen que els voten “pensant en els catalans”. Amb aquest mateix argument demanen a Aragonès “que pensi en la ciutadania quan treballi en una nova llei, un nou decret o un nou pacte”.

Els socialistes, que en diverses ocasions han retret al Govern la manca de voluntat de diàleg, han tornat a emplaçar-lo a “pensar en tothom”. “Seguirem sent útils allà on se’ns demani, però no ens adherirem al que faci el Govern”, ha remarcat Romero, que ha assenyalat la sequera o la producció d’energies netes com uns dels pròxims reptes als quals s’haurà d’enfrontar el Govern. Per tot plegat, els ha animat a avançar d’acord amb els consensos de país.