Divendres, 30 de juliol de 2021 - Edició 1100
La República

El PSC considera “insuficient” el pla del Govern de 31 MEUR per a la cultura

ACN Barcelona.-El PSC considera “insuficient” el pla per a la cultura que el Govern va aprovar ahir dimarts per fer front a les conseqüències econòmiques de la covid-19 en aquest […]

Avatar
Agències 15/04/2020

ACN Barcelona.-El PSC considera “insuficient” el pla per a la cultura que el Govern va aprovar ahir dimarts per fer front a les conseqüències econòmiques de la covid-19 en aquest àmbit. En un comunicat, el diputat dels socialistes i portaveu de cultura del grup, Rafael Bruguera, ha denunciat que del total de 31 MEUR només 17 MEUR són per a polítiques concretes de reactivació del sector i que la gran majoria dels recursos del pla es destinen a línies de crèdits. “És absolutament inacceptable i insuficient, gairebé una broma. O bé la cultura a Catalunya està en una magnífica situació, fet que sabem que no és així, o bé el Govern continua sense prioritzar les polítiques culturals i no les considera un bé essencial”, ha afegit.

Segons el diputat, els recursos del pla són diners necessaris però totalment insuficients i assegura que de cap manera es pot parlar d’un “pla de rescat del sector cultural català”. Concretament, el pla del Govern contempla una línia de crèdit ICF-Cultura i Liquiditat dotada amb 10 milions d’euros. I per ajudar a pagar els interessos d’aquesta línia de crèdit es crear una subvenció a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC) dotada de 350.000 euros. A més, l’executiu català destinarà 13 MEUR en línies de suport extraordinari i 4 MEUR per a la compra de llibres per a les biblioteques públiques. A més, els ajuntament rebran 1,7 milions en subvencions per a la compra de llibres i diaris per a les biblioteques i es destinen 120.000 euros a la compra de llibres electrònics. El pla recull aportacions extraordinàries a fons perdut de 4 milions d’euros per a equipaments culturals que estan vinculats a la Generalitat. Davant d’aquesta situació, Bruguera ha recordat que fa uns dies el seu grup parlamentari va enviar a la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga, una document amb propostes tant a curt com a mitjà termini per reactivar el sector “amb voluntat de sumar”. D’entre les propostes, el diputat destaca que s’hauria de destinar un 2% del total dels pressupostos a l’àmbit cultural quan es normalitzi mínimament la situació.