Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El proper Pla Japó del Govern marcarà aconseguir el vol directe Barcelona-Tòquio com una de les seves prioritats

ACN Barcelona.-El vol directe Barcelona-Tòquio és una de les prioritats del proper Pla Japó del Govern, que, segons el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, “estarà revisat l’any vinent”. En l’acte […]

Avatar
Agències 10/12/2019

ACN Barcelona.-El vol directe Barcelona-Tòquio és una de les prioritats del proper Pla Japó del Govern, que, segons el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, “estarà revisat l’any vinent”. En l’acte del desè aniversari de la posada en marxa del primer Pla Japó, aquest dimarts a Barcelona, el cònsol general del país nipó a la capital catalana, Naohito Watanabe, ha dit que “s’està estudiant” la possibilitat d’una connexió aèria entre Barcelona i Tòquio. Segons ell, es tracta d’un “objectiu” del Pla Japó. Watanabe també ha demanat “cooperació” amb Catalunya “independentment dels alts i baixos polítics”, i creu que el programa que ara compleix una dècada ha contribuït positivament a àmbits com l’empresa, el turisme, la investigació o la cultura.

Tant Watanabe com Exteriors es marquen el vol directe entre El Prat i la capital japonesa com una de les prioritats que constaran al Pla Japó 2020-2023, que succeirà el tercer programa en aquest àmbit, del període 2016-2019. El departament liderat per Alfred Bosch creu que la connexió directa entre els dos territoris impactaria de manera positiva en el turisme nipó a Catalunya, amb 300.000 arribades el 2018. Segons Watanabe, el primer Pla Japó, aprovat el 2009, així com les successives actualitzacions, són una “baula” en el marc de la cooperació entre Catalunya el país asiàtic. A més, ha afegit que ha de continuar sent el “marc sòlid” de les relacions entre els dos territoris, sigui quina sigui la situació política. Un dels àmbits en els quals el diplomàtic creu que el Pla Japó ha contribuït fins ara és “l’intercanvi comercial”. Segons dades d’Exteriors, Catalunya és el destí del 55% de la inversió japonesa a Espanya, cosa que el col·loca com el país amb major concentració d’inversió a Catalunya. Sobre el comerç, ha destacat que productes “agropecuaris” com el pernil, la carn de porc i el cava provinents de Catalunya ja entren al Japó “sense aranzels del 30%” gràcies al tractat de lliure comerç entre la UE i el Japó que va entrar en vigor l’any passat. També ha expressat que el Japó es veu a la vegada beneficiat amb la indústria automobilística, que ja arriba a Catalunya “sense aranzels”. Naohito Watanabe també ha destacat el “boom de cultura japonesa” que viu Catalunya, subratllant la “gastronomia”, la “cultura pop” o la “literatura, el cinema i l’idioma japonesos”. En aquest sentit, ha mencionat alguns elements japonesos exitosos recentment a Catalunya, com el sake, el manga, el cosplay.Al seu torn, el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch, ha dit que el Pla Japó “ha estat un instrument essencial, ho segueix sent i ho serà encara més”. En aquest sentit, ha demanat als dos territoris que ajudin a “omplir de contingut” el següent pla, que ha d’estar llest l’any vinent, per “crear més oportunitats”. “Us demano treball i complicitat, encara més de la que hem mantingut entre el Japó i Catalunya fins ara”, ha reblat Bosch, apel·lat a la col·laboració per elaborar el Pla 2020-2023.