Dissabte, 18 de setembre de 2021 - Edició 1150
La República

El projecte ‘Despertant instruments adormits’ de Ripoll arribarà a França amb dos concerts i una exposició “immersiva”

ACN Ripoll.-El projecte europeu ‘Awakening European Sleeping Instruments’ (Despertant instruments adormits) , encapçalat per l’Ajuntament de Ripoll i amb la col·laboració del programa Europa Creativa de la Unió Europea, inicia […]

Avatar
Agències 07/09/2020

ACN Ripoll.-El projecte europeu ‘Awakening European Sleeping Instruments’ (Despertant instruments adormits) , encapçalat per l’Ajuntament de Ripoll i amb la col·laboració del programa Europa Creativa de la Unió Europea, inicia la seva projecció internacional a França. Des del 10 de setembre fins al 4 d’octubre hi haurà concerts i una exposició “immersiva” per donar a conèixer el projecte. Organitzades pel soci francès del projecte, Trob’ArtProductions, les activitats se centren a dos emplaçaments emblemàtics com són les Abadies de Fontfroide (Aude) i la de Valmagne (Hèrault), que acolliran concerts i l’exposició produïda exclusivament per aquest projecte europeu.

L’exposició presentarà un vídeo, fet a Ripoll per l’empresa Trimersiva, en el qual es mostra com “es desperten els instruments adormits de la Portalada del monestir i com els sons recorren espai i temps per connectar els ciutadans europeus amb el seu passat comú mitjançant la música i els seus instruments”. Es farà per mitjà d’una projecció immersiva 180º dins una cúpula fabricada especialment per aquest projecte.La primera localitat francesa on arribarà l’exposició serà l’Abadia de Fontfroide (Aude), que es podrà visitar del 10 al 25 de setembre. La inauguració, prevista pel dia 10 de setembre, comptarà amb la presència de l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, el director de Trob’ArtProductions, Gerard Zuchetto, i els directors del projecte europeu ‘Awakening Sleeping Instruments’, Carme Polo i Antoni Madueño. A la mateixa abadia de Fontfroide hi haurà un Concert de Troubadours Art Ensemble en el qual participaran alguns músics provinents dels països participants en el projecte europeu, Catalunya, França i Xipre. El concert tindrà lloc el dimarts 29 de setembre al vespre.L’exposició es traslladarà el 26 de setembre a l’Abadia de Valmagne (Hèrault), on es podrà visitar fins al 9 d’octubre. En aquesta abadia també es reproduirà el mateix concert el dissabte 3 d’octubre.Durant l’estada dels artistes europeus a França, s’enregistrarà un CD en un estudi de Tolosa (Catalunya del Nord) amb la participació de tots ells per oferir una mostra del passat musical comú de Catalunya i la seva connexió amb les músiques que es van compondre a França, Itàlia i Xipre i els instruments que les interpreten. L’enregistrament es farà entre el 29 de setembre al 3 d’octubre.Les activitats internacionals del projecte segueixen també en els altres països socis, amb cursos de música i concerts locals. També es preveu reprendre la programació d’actes amb participació de tots els músics implicats, tant a Itàlia com a Xipre, el pròxim any 2021 després de l’aturada forçada de totes les activitats previstes per la covid-19.