Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1776

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

El primer Congrés Català de Repoblament posa en comú a Lleida diferents projectes d’èxit per revertir el despoblament

|

- Publicitat -

ACN Lleida – La Llotja de Lleida ha obert aquest dijous el primer Congrés Català de Repoblament, en el qual s’ha posat de manifest que 149 dels 231 municipis de Ponent, l’Alt Pirineu i Aran han perdut uns 6.611 habitants en els darrers deu anys. Per revertir aquesta situació, una trentena de ponents posen en comú durant dos dies diferents projectes d’èxit que s’han impulsat arreu de Catalunya i l’Estat per frenar la crisi del despoblament en matèries d’habitatge, desenvolupament rural, noves aliances territorials i bones pràctiques sobre serveis bàsics i de proximitat. La jornada, impulsada per la Diputació de Lleida, ha esgotat les 300 inscripcions entre càrrecs electes, tècnics municipals i altres que recopilen idees per a les seves zones d’actuació.

Un total de 149 municipis de la demarcació han perdut habitants en la darrera dècada, 22 dels quals a la Noguera, 21 a les Garrigues, 16 a l’Alt Urgell, 16 a l’Urgell, 15 a la Segarra, 15 al Segrià, 12 al Pallars Jussà (tots menys dos pobles) i 14 al Pallars Sobirà (tots menys la capital). Suposa el 65% dels municipis de la demarcació. De fet, 69 pobles han perdut més del 10% de la seva població en aquest període de temps. En total, 6.611 habitants.

Publicitat

Malgrat això, des de la Diputació de Lleida es considera que la població que ha decidit marxar dels seus municipis suposa “menys de l’1×1000 de la població catalana”. Per tant, “amb poc es pot repoblar un 30% del territori català”, segons ha reivindicat el vicepresident Jordi Latorre.

Per la seva banda, el president Joan Talarn ha destacat que el Congrés suposa el “colofó” a quatre anys de treball de l’organisme per revertir la situació. La trobada permet “actuar” de manera transversal per aturar el despoblament perquè sinó “aviat no tindrem país”, ha dit. La “Catalunya sencera que tots desitgem”, ha afegit, necessita que en aquests municipis s’hi pugui viure amb serveis, comunicacions i projectes “dignes” que permetin “arrelar el talent” al seu territori natal. 

D’altra banda, Francesc Boya, secretari general per al Repte Demogràfic, ha detallat que la situació és més crítica en municipis de menys de 500 habitants. En aquest sentit, Boya ha explicat que s’ha obert el Centre d’Innovació Rural al Pirineu amb una xarxa que s’està creant a tot l’Estat. “Cal generar revulsius per ajudar als alcaldes i alcaldesses a fer front a un problema molt complicat, i que requereix de multitud de mesures transversals”, ha dit.

En aquest sentit, el Congrés posa en comú els projectes o iniciatives d’èxit que s’han dut a terme per evitar el despoblament. A tall d’exemple, la jornada inaugural ha comptat amb una conversa entre tres dones, Imma Puigcorbé, Marta Lloret i Marta Lluvich, que tenen en marxa diferents projectes per treballar contra el despoblament.

En concret, Puigcorbé, veterinària i ramadera sostenible, ha defensat el paper que té la pagesia en aquesta lluita. “Som claus i indispensables perquè alimentem a la població i fem una gestió del territori amb una funció social i mediambiental”, ha assegurat.

Per la seva part, Lloret, de la fundació Mas i Terra, ha explicat el projecte ‘Masiaire’ de masoveria amb el qual 16 famílies o grups han rehabitat diferents masies o cases. “Hi ha 35 cases més  en el projecte, però demano a les administracions més celeritat burocràtica”. Lloret considera que tot “va molt lent” i detalla que els permisos d’obres “tarden molt” a ser concedits, inclús, en casos d’emergència com cases que estan a punt de caure.

Finalment, Lluvich, periodista de l’ACN i impulsora de la “Botiga més petita del món” a Altron (Pallars Sobirà), ha explicat que el projecte vol reivindicar que “fent coses petites i de manera ràpida es pot canviar o dinamitzar socialment un territori”. “Cal fer coses singulars, creatives, originals, que no estiguin a d’altres llocs i a través d’això fer que la gent que es mou per les capitals tinguin un atractiu per desplaçar-se als pobles petits” com és el cas d’Altron, de 55 habitants.

Posteriorment s’ha celebrat també una taula rodona sobre en matèria d’habitatge moderada per Ton Lloret, impulsor de “Repoblem”, que dona a conèixer mitjançant les xarxes socials ofertes d’habitatge i treball a pobles amb pocs habitants. També s’ha pogut conèixer l’estratègia per obrir noves llars a Maldà de la mà del regidor Sebastià Mata, que ha afirmat que el dret d’accés a l’habitatge és “vulnerat arreu de Catalunya, però especialment al món rural”. “Estem fatal, ja que la presència dels mercats, que són ara mateix els que mobilitzen l’habitatge al país, és inexistent i l’administració pública té estructures febles”. Tot això provoca que s’executi “poca política d’habitatge” en l’àmbit rural, ha lamentat. Malgrat això, Mata creu que la situació és una “finestra d’oportunitat” per aprofitar els habitatges buits i oferir-los a la gent del país.

A la tarda hi ha prevista la segona taula rodona sobre Desenvolupament Rural i Noves Aliances, que estarà moderada per Josep Maria Piñol, tècnic de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la Universitat Rovira i Virgili i coordinador tècnic del I Congrés Català del Repoblament. En aquest cas, Juanjo Pérez, secretari de l’Ajuntament de Seròs, explicarà el projecte de Comunitat de Municipis del Segrià. Un espai de treball que aplega una dotzena de municipis de Ponent per desenvolupar projectes en àmbits com el turisme, l’habitatge o l’emprenedoria. En la mateixa línia, Maria Teresa Adell serà l’encarregada de relatar la cooperació entre 27 municipis (valencians, catalans i aragonesos) que aplega la Taula del Sénia amb l’objectiu de millorar les condicions de vida dels seus habitants. Així mateix, Mireia Font aprofundirà sobre Odisseu Jove, el projecte de cooperació entre Grups d’Acció Local i altres administracions públiques.

Per últim, la jornada de dijous clourà amb una conversa entre el “Peyu” (Lluís Jutglar), responsable del projecte “Les Cabres d’en Peyu” i la productora audiovisual “El Corral” (Osona) i el “Mag Lari” (Josep Maria Lari Viaplana), il·lusionista català que va inaugurar fa poc “La Casa dels Àngels”, la qual aglutina una casa museu entorn la màgia, que és la seu central del projecte familiar i professional, a Castellserà (l’Urgell).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió