Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

El preu de l’habitatge a l’Estat puja un 9,5% interanual al novembre, segons Tinsa

ACN Barcelona.-El preu de l’habitatge nou i de segona mà a l’Estat es va encarir un 9,5% interanual al novembre mentre que la variació mensual va pujar un 1,2%, segons […]

Agències 07/12/2021

ACN Barcelona.-El preu de l’habitatge nou i de segona mà a l’Estat es va encarir un 9,5% interanual al novembre mentre que la variació mensual va pujar un 1,2%, segons Tinsa. Concretament, la costa mediterrània i les capitals i grans ciutats destaquen com els grups que més es van revaloritzar en el darrer any. D’altra banda, en els onze primers mesos de l’any, la variació interanual del preu de l’habitatge ha sigut del 4%, impulsats per l’augment del 6% a les illes i al litoral mediterrani. Amb tot, el preu mitjà de l’habitatge nou i de segona mà a l’Estat és un 28,2% inferior als màxims del 2007 i es va revaloritzar un 25,2% des de la fi dels ajustaments després de la crisi financera.

La directora del Servei d’Estudis de Tinsa, Cristina Arias, ha subratllat que “l’evolució del sector immobiliari s’emmarca en un entorn de recuperació econòmica en què la demanda es reactiva més ràpid que l’oferta i tensions els preus a l’alça”.En el mercat residencial, tots els agregats geogràfics van registrar increments, tant en termes interanuals com en les dades acumulades des del març del 2020 i més moderats durant el 2021. Segons Tinsa, com en mesos precedents, la dada de variació interanual es veu impulsada per la comparació amb un període en què l’habitatge va registrar ajustaments més intensos, en especial el darrer trimestre del 2020.La costa mediterrània (+13,4%) i les capitals de grans ciutats (+10,9%) registren al novembre els majors increments en comparació amb un any abans i les àrees metropolitanes (+9,9%) es van revaloritzar per sobre la mitjana de tot l’Estat.D’altra banda, Tinsa assenyala que després del confinament ha crescut l’interès inversor motivat per les noves necessitats en la demanda. “La demanda reflecteix una activitat per sobre l’oferta en un entorn de tipus baixos, que junt a la incertesa sobre la inflació i la menor rendibilitat d’altres productes financers fan del producte immobiliari una inversió alternativa atractiva”, destaca Arias.Pel que fa l’evolució dels preus, el valor mig de l’habitatge nou i de segona mà es va incrementar un 28,2% des del valor mínim registrat per l’índex general després de la crisi financera, al febrer del 2015. L’augment del 36,5% experimentat per les capitals i les grans ciutats i del 35,6% a les illes contrasta amb l’increment de l’11% per localitzacions agrupades sota la categoria de ‘Resta de municipis’ i el 2% de les àrees metropolitanes.Després de l’alça de preus registrats en els darrers mesos el valor mig a Espanya està un 28,2% per sota del moment més tensionat del cicle anterior, al 2007. A la costa mediterrània, la caiguda acumulada des dels seus màxim i se situa en el 35,8% com el grup amb més diferència respecte el 2007.